Ambiga: Balik mengundi, jangan undi pos

Zulaikha Zulkifli        

Pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga menyeru pengundi berdaftar yang berada di luar negara pulang ke Malaysia untuk mengundi dan tidak menggunakan undi pos dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, beliau menyeru demikian memandangkan syarat yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi pengundian pos di luar negara didakwanya sangat mengelirukan dan meragukan.

Beliau merujuk kepada syarat SPR yang mengatakan warganegara yang pernah berada di Malaysia atau kembali ke negara ini tidak kurang daripada 30 hari dalam tempoh lima tahun sebelum tarikh pembubaran Parlimen.

Katanya peraturan itu mengelirukan dan tidak adil bagi pengundi yang berada di luar negara.

"Syarat bahawa pengundi perlu kembali ke Malaysia dalam masa lima tahun dan selama 30 hari pada pendapat kami tidak boleh dilaksanakan. Ia tidak adil untuk pengundi.

"Peraturan yang dikeluarkan tidak lengkap. Banyak kekeliruan tentang pengundi pos," katanya.

[Berita penuh menyusul]

Komen

PERINGATAN
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In