CJ: Bekas hakim boleh tampil sebagai peguam

Hafiz Yatim        

Ketua Hakim Negara Tun Ariffin Zakaria berkata para hakim yang bersara berhak untuk tampil sebagai peguam di mahkamah dan anggota kehakiman sepatutnya “tidak menghadapi masalah dengan perkara itu”.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kegusaran sesetengah pihak mengenai bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Gopal Sri Ram yang mewakili wakil rakyat Pakatan Rakyat dalam petisyen pilihan raya di Perak.

Katanya, bekas hakim juga merupakan orang biasa yang berhak melakukan apa sahaja mengikut kebebasan mereka dan hak itu tidak sepatutnya disekat.

Bekas Ketua Hakim Tun Salleh Abbas juga sebelum ini pernah tampil sebagai peguam, katanya.

Perkara itu tidak menjadi masalah kerana mahkamah akan menentukan kes berdasarkan merit dan fakta, tambahnya.

Malaysiakini sebelum ini melaporkan bahawa Sri Ram akan tampil pada hari Jumaat apabila petisyen pilihan raya tersebut akan didengar di mahkamah.

Pengerusi Majlis Peguam Christopher Leong sebelum ini dalam satu tulisan di akhbar TheSun mencadangkan agar prosedur kehakiman dipinda untuk menghalang hakim yang bersara daripada tampil sebagai peguam.

Katanya, hakim yang bersara sepatutnya menjadi perunding dan menasihati peguam yang tampil di mahkamah.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In