Suhakam gesa tubuh suruhanjaya baru Orang Asli

Jarni Blakkarly        

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) menggesa kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya kebangsaan baru berhubung Orang Asli bagi menasihati kerajaan berkaitan perkara dasar dan undang-undang.

Siasatan Suhakam berhubung isu tanah Orang Asli berlangsung lebih dua tahun. Laporannya diserahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Paul Low semalam.

Laporan itu mengandungi 18 cadangan, antaranya dengan membentuk Tribunal Tanah Adat yang membariskan bekas-bekas hakim untuk menyelesaikan aduan berkaitan pemilikan tanah.

Siasatan mendapati, di Sabah sahaja, terdapat 51 aduan dibuat terhadap Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan syarikat berkaitan kerajaan yang mengabaikan hak-hak golongan itu dalam aktiviti perladangan.

[Baca berita penuh]

Komen

PERINGATAN
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In