Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Pembaca yang budimana, saudara saudari pasti telah terbaca atau terdengar kenyataan pak menteri Islam dari United Malay National Organisation tentang betapa berharganya tanah Kampung Baru.

Dari akhbar dan televisyen kita semua diberitahu bahawa tanah Kampung Baru ini berhampiran dengan bangunan Petronas. Justeru tanah Kampung Baru ini setaraf harganya dengan tanah di Segi Tiga Emas Bukit Bintang.

azlan Kenyataan pak menteri Islam ini amat tepat. Para menteri Melayu Islam ini memang tahu harga yang betul. Kita diberitahu bagaimana harga tanah dia Jalan Raja Alang hanya RM2 untuk satu kaki persegi berbanding dengan 2,000 ringgit di Jalan Pudu.

Ini adalah kenyataan sahih. Kenyatan yang tidak boleh kita pertikaikan keafdalannya. Jelas, kenyataan menteri Melayu Islam ini bertujuan untuk membuktikan bahawa dia bijak dan kita semua bodoh.

Kita dianggap bodoh kerana menentang status Kampung Baru. Kita bodoh kerana kita berkempen menentang rang undang-undang Kampung Baru yang ingin diluluskan oleh parlimen.

azlan Kita dianggap bodoh kerana menentang rang undang-undang yang membolehkan tanah Kampung Baru dijual di pasaran terbuka. Malah sesiapa sahaja yang tidak tahu harga tanah Kampung Baru di pasaran terbuka akan imasukkan ke dalam kumpulan OBKG - Orang Bodoh Kampung Baru.

Sayugia diingati, menteri-menteri Malayu Islam ini amat bijak kerana mereka tahu semua harga. Mereka tahu harga tanah, tahu harga rumah, tahu harga sawah atau tahu harga hutan balak. Tanyalah tentang harga, dengan sekelip mata mereka akan menjawab. Menteri-menteri Melayu Islam cukup arif dengan harga barangan.

Tanah strategik

Tetapi ada sesuatu yang menteri Melayu Islam ini bebal dan tidak tahu. Menteri Melayu Islam tahu semua harga barang tetapi mereka tidak tahu nilainya. Mengetahui harga bukan bermakna mengetahui nilainya. Nilai bukan harga. Di sini kita semua akan melihat dengan jelas kebebalan Menteri Melayu Islam ini.

Menteri Melayu Islam ini telah berbuah-buih mulut menyatakan betapa strategik letaknya tanah Kampung Baru ini. Tanah seluar 123 hektar yang terletak ditengah kota Kuala Lumpur ini akan menjadi hempeh kalau tidak dijual ke dalam pasaran terbuka.

NONE Malah menurut menteri Melayu Islam ini tidak ada tanah strategik ini akan ditinggalkan oleh sesiapa yang waras otaknya tanpa dijual untuk dijadikan modal. Tanah seluas ini jika tidak dibangunkan maka akan memperlihakan kebodohan orang Melayu yang gagal dalam perjuangan untuk menjadi kaya.

Di sini biar saya bangangkan menteri Melayu Islam yang suka menipu Orang Melayu ini. Ucapan dan kenyataan menteri Melayu Islam ini tidak berpijak di bumi yang nyata. Kenyataan ini ‘diterima' untuk dijaja kepada manusia Melayu kerana selama ini Manusia Melayu telah dibongsaikan akal fikrah mereka.

Otak bonsai ini telah dipaku pula dengan budaya feudal. Otak bonsai dan budaya feudal adalah campuran dua kimia yang telah berjaya melahirkan Manusia Melayu untuk menjadi tukang angguk. Otak bonsai tidak berkeupyaan untuk memiliki fikrah yang cerdas dan kritikal.

NONE Manusia Melayu ditipu dengan maklumat yang tidak lengkap. Betul tanah Kampung Baru strategik letaknya. Tetapi dalam dunia ini ada lagi tanah strategik yang harganya berjuta-juta kali ganda dari harga tanah Kampung Baru.

Orang Melayu tidak diberitahu tentang wujudnya tanah-tanah kosong yang paling strategik tetapi masih ditinggalkan kosong. Tanah tanah kosong yang hektarnya lebih luas dari tanah Kampung Baru masih tersadai kosong di London dan di New York.

Kota London adalah kota perniagaan paling tua. Kota London pernah menjadi kota terbesar dalam dunia. Ertinya harga tanah cukup mahal dalam kota ini. Di tengah-tengah kota London ada tanah seluas 253 hektar yang kosong.

New York kota Yahudi

Ia menjadi padang rumput yang dipenuhi dengan pokok-pokok dan dihiasi oleh beberapa buah tasik. Di sebelah tanah kosong ini adalah kawasan hotel dan kawasan perumahan yang harganya berjuta ringgit.

Helicopter crashed with light plane over New York's Hudson River Tanah ini telah dibiarkan kosong semenjak tahun 1637 lagi. Tanah kosong ini telah diwakafkan untuk kegunaan orang ramai bersantai. Selama lebih dari 500 tahun belum ada kedengaran cadangan dari menteri British yang kafir untuk membuka dan menjualkan sebahagian dari tanah ini. Menteri-menteri kafir ini tahu harga tanah ini. Tetapi dalam masa yang sama menteri kafir ini tahu juga akan nilai tanah ini.

Dari kota London biar saya bawa para pembaca ke satu lagi kawasan tanah yang paling strategik dalam dunia ini. Tanah seluar 341 hektar ini berada ditengah-tengah kota New York.

Tanah ini dibiarkan bagitu sahaja - menghutan dan merimba. Rasa saya mungkin tidak ada harta tanah yang paling berharga dalam dunia ini melainkan tanah kosong ini di New York. Di sebelah tanah hutan ini ialah pejabat dan gedung-gedung perniagaan antarabangsa.

Bayangkan kota New York ini adalah kota Yahudi. Masyarakat Yahudi ini sering dikatakan memiliki kesedaran perniagaan yang cekap dan licik. New York ialah tempat orang Yahudi berniaga mencari untung. Justeru tidak jauh dari tanah kosong ini ialah tempat di mana para kapitalis gergasi dan kaum pemodal antarabangsa dunia ini berniaga.

bernard madoff wall street 150 years imprisonment 300609 02 Di tepi tanah kosong in para peniaga antarabanga meniagakan riyal, dolar, dinar, minyak, rempah, emas, intan dan apa sahaja yang boleh diniagakan. Bukan sahaja di sini mereka berniaga harta tanah, malah di Wall Stret ini mereka meniagakan turun naiknya sesebuah kerajaan.

Bayangkan di New York - kota Yahudi - masih ada tanah kosong seluas 341 hektar. Tetapi tidak terlintas di kepala ahli-ahli perniagaan Yahudi New York ini untuk membelit para politikus Amerika.

Tidak terlintas di kepala peniaga Yahudi ini untuk menipu warga New York agar bersetuju diubah undang-undang tubuh Kota New York agar tanah ini dapat dijualkan kepada Vincent Tan, Ananda Krishnan atau Teik Jo Low.

Lihat betapa berbezanya menteri kafir di London dengan menteri Melayu Islam di Malaysia. Lihat betapa berbezanya ahli perniagagan Yahudi di New York dengan menteri Melayu Islam di Putrajaya. Apakah menteri kafir di Lodon tidak tahu akan harga tanah di Hyde Park?

C ukong

Apakah ahli perniagaan Yahudi di New York tidak sedar akan harga tanah di Central Park? Apakah ahli perniagaan Yahudi New York ini tidak memiliki pengaruh? Saya jamin mereka tahu harganya. Mereka bukan hanya tahu harga tanah kosong tetapi mereka juga tahu akan nilai tanah kosong ini.

NONE Di sini jelas menteri Melayu Islam ini tidak mengetahui makna nilai. Kerana mereka tidak mengetahii nila maka bangunan-bangunan lama dirobek. Lihat bagaimana rumah pasung Lama, pejabat pos lama, kedai-kedai lama diruntuhkan agar kroni dapat projek baru untuk mendirikan bangunan baru.

Jangan sesekali kita melupakan bagaimana penjara Pudu yang berumur lebih dari 100 tahun telah juga dirobek untuk dijualkan kepada para cukong.

Untuk anak-anak muda, untuk mereka yang berumur di bawah 40 tahun ingin saya beritahu di sini bahawa satu ketika dahulu Bukit Ceylon itu adalah satu kawasan hutan tropikal asli yang tidak pernah diusik.

NONE Juga ingin saya beritahu disini bahawa pada satu ketika dahulu bangunan parlimen kita dikelilingi oleh taman tasik berhutan tanpa Kancil, Rusa dan Kelisa menaburkan karbon monoksida.

Hari ini sejarah telah memperlihat bagaimana hutan Bukit Gasing digondolkan. Kita telah melihat bagaimana hutan Bukit Lanjan musnah. Tidak lama lagi kita akan melihat padang di hadapan rumah pasung Brickfeild musnah dilelong. Hari ini kita telah mendengar bagaimana padang Kelana Jaya tempat warga bersantai telah dilelong.

Apa sebenarnya makna semua ini? Bagaimana kita hendak memahaminya? Biar saya jelaskan bahawa semua ini adalah manifestasi dari sistem ekonomi kapitalis. Dalam sistem ekonomi kapitalis yang diutamakan ialah keuntungan maksima.

Dalam sistem ekonomi kapitalis apa yang boleh dijual akan dijual. Apa yang boleh membuat untung akan dijual. Kalau anak, isteri atau ibu bapa boleh mendatangkan keuntungan maka, mereka juga akan dijual.

Kapitalis Dunia Ketiga

Tetapi kenapa tanah kosomg Central Park di New York dan Hyde Park di London tidak dijual. Bukankah mat saleh kafir dan Yahudi New Yok itu pengamal sistem kapitalis?

Betul mereka mengamalkan sistem kapitalis. Tetapi para kapitalis kita adalah kapitalis dari Dunia Ketiga. Kapitalis Dunia Ketiga baru muncul - mereka lucah, rakus dan tidak memiliki nilai.

Manakala kaum kapitalis di Eropah dijana ratusan tahun dahulu. Mereka lahir dari pertempuran.Mereka bangun berjuang menentang sistem feudal yang memerangkap mereka. Mereka pemula. Mereka memeta dunia. Mereka menjana seni dan budaya. Mereka melahirkan kaum pemikir dan kaum intelektual.

new economic policy nep Semua nilai ini tidak dimiliki oleh kaum kapitalis Dunia Ketiga seperti di Malaysia. Kaum kapitalis di Malaysia ini, seni budaya dan nilai hidup bukan milik mereka.

Kalau mereka kapitalis Melayu, ini adalah kumpulan yang baru dimunculkan oleh Dasar Ekonomi Baru. Mereka ini memiliki sifat yang amat hodoh. Lebih hodoh dari kapitalis bangsa lain yang telah wujud agak lama.

Kaum kapitalis Melayu ini jadi kaya kerana menjual kontrak dan pencari komisen. Mereka bukan pemula, pereka atau berniaga. Inilah hakikat kapitalisme di Malaysia hari ini.

Kumpulan kapitalis Melayu ini pula akan bersekongkol dengan politikus menteri Melayu Islam. Amat susah untuk kita mencari garis pisah antara usahawan Melayu berniaga kontrak dengan menteri Melayu Islam.

Dua kumpulan ini sering bekerjasama dan kadangkala orang yang sama. Mereka berpolitik untuk mendapat projek agar menjadi kaya dengan cepat. Justeru jalan pintas untuk kaya dengan cepat inilah dengan menjual tanah Kampung Baru.

ADS