Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Media internet gagal dapat pas Umno
Diterbitkan:  Mar 24, 2009 6:26 AM
Dikemaskini: 7:21 AM

Sekurang-kurangnya enam media internet, termasuk Malaysiakini, gagal mendapat pas media dari Umno untuk membuat liputan perhimpunan agung parti itu yang bermula hari ini.

Perhimpunan kali ini juga akan menyaksi pemilihan sengit bagi jawatan tertinggi parti - dari timbalan presiden, naib presiden, Majlis Tertinggi serta pucuk pimpinan utama Pemuda, Wanita dan Puteri Umno.

Tiada alasan rasmi diberikan mengapa parti itu enggan mengeluarkan kad media kepada pertubuhan berkenaan untuk membuat liputan perhimpunan agung selama lima hari itu.

Selain Malaysiakini , pertubuhan lain yang gagal mendapatkan pas media dari Umno ialah The Nut Graph , Malaysian Insider , Siasah dan Merdeka Review .

Bagaimanapun, Agenda Daily, sebuah portal berita politik berbahasa Melayu mendapat kad media Umno.

Ketika dihubungi Malaysiakini , editornya, Rosli Ismail mengesahkan mereka mendapat kad media untuk membuat liputan perhimpunan agung tahun ini.

Malaysiakini telah mengemukakan permohonan pada 27 Februari lalu dan secara tidak rasmi dimaklumkan semalam bahawa ia telah ditolak.

Difahamkan arahan menolak permohonan tersebut dibuat oleh Setiausaha Agung BN, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor.

"Mesyuarat telah diadakan untuk menentukan media yang layak diberi kad media dan ia memutuskan untuk menolak permohonan dari enam 'blogger'," kata pegawai media Umno, Abdul Hamid Satar.

Yang anehnya, ada antara mereka, termasuk Malaysiakini, sebelum ini layak mendapatkan kad media rasmi dari Kementerian Penerangan.

Tanpa kad media Umno itu, wartawan Malaysiakini tidak boleh memasuki dewan utama tempat perhimpunan berlangsung atau menghadiri sidang akhbar para pemimpin Umno.

Bagaimanapun, wartawan Malaysiakni masih boleh berada di luar dewan tersebut di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

Selain pemilihan parti, perhimpunan agung Umno kali ini merupakan satu acara penting yang bakal menyaksikan peralihan kuasa dari Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malaysiakini berdepan masalah yang sama sejak beberapa tahun lalu. Wartawannya dilarang membuat liputan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, tetapi ia kemudiannya ditarik balik sejak kira-kira setahun lalu.

ADS