BERITA

Pegawai Jakim salahkan Utusan isu ijazah palsu

Salhan K Ahmad

Diterbitkan
Dikemaskini 4 Nov 2009, 11:31 tengahari

Penolong pengarah Institut Latihan Islam Malaysia ( ILIM ), Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendakwa wartawan Utusan Malaysia membuat kesimpulan salah terhadap kenyataannya berhubung status ijazah Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Zamihan Mat Zin al-Ghari berkata, beliau tidak pernah mengeluarkan kenyataan yang mendakwa bahawa bekas mufti Perlis itu mempunyai kelayakan palsu dalam bidang syariah daripada Universiti Jordan.

Jelasnya, beliau hanya memberi kesimpulan bahawa Dr Mohd Asri bukan seorang ahli hukum dan tidak layak dilantik kepada jawatan mufti.

Dr Mohd Asri hari ini dilaporkan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Zamihan berdasarkan kenyataannya yang dilaporkan dalam akhbar berkenaan semalam.

"Kalau dia nak saman, samanlah Utusan , bukan saman saya," kata Zamihan ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

"Itu bukan tafsiran saya (kelayakan palsu), bukan dipetik daripada keterangan saya, sebaliknya (tafsiran) daripada wartawan ( Utusan Malaysia )."

Menurut Zamihan, ketika dihubungi wartawan Utusan pada Isnin lalu, beliau tidak ditanya mengenai ijazah Dr Mohd Asri yang dipalsukan.

'Laporan salah'

"(Wartawan) bukan tanya palsukan kelulusan tapi dia tanya saya, status sebenar ijazah Dr Asri.

"Saya kata Dr Asri cuma ada ijazah sarjana muda bahasa Arab daripada fakulti sastera Universiti Jordan, bukannya mempelajari jurusan syariah dan pengajian Islam.

"Laporan daripada wartawanlah (akhbar Utusan) yang salah kerana dia kata saya dakwa dia palsukan Ijazah," jelasnya.

Katanya lagi, Dr Mohd Asri tidak mendasari ilmu di bidang syariah dan pengajian Islam kerana bekas mufti itu hanya seorang lulusan bahasa Arab.

"Dia bukan seorang ahli hukum, maksudnya bukan seorang yang mahir tentang al-Quran, hadis tafsir atau fekah.

"Beliau hanya belajar bahasa Arab, macam mana dia dapat menggali ilmu Islam, apatah lagi untuk berinteraksi secara mendalam tentang al-Quran dan hadis.

"Kalau ada (kelulusan) syariah dan pengajian Islam barulah layak dilantik ke jawatan mufti," katanya lagi.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.