Malaysiakini
Malaysiakini BERITA

PAS tetap alukan Sultan ke Galas

Salhan K Ahmad

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Pengarah pilihan raya kecil DUN Galas Datuk Abdul Halim Abdul Rahman menyerahkan kepada perkenan Tuanku Muhammad V sama ada akan hadir ke Gua Musang bagi satu program seperti yang disebut-sebutkan sebelum ini.

Cakap-cakap mengenai program berkenaan telahpun dinafikan oleh pengelola istana Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad semalam, namun kedatangan baginda ke itu tetap dialu-alukan oleh PAS.

galas by election pas pc on travel fee 301010 "Sebab itu atas perkenan tuanku Duli Yang Maha Mulia, dia nak buat bila-bila masa itu di pihak Sultan. Kita tidak boleh jawab di sini sebab itu urusan tuanku sendiri," kata Abdul Halim ( kiri ) dalam satu sidang media pagi ini.

Beliau juga menafikan tanggapan bahawa PAS cuba mengheret institusi diraja dalam isu tersebut seperti yang didakwa.

"Kita tidak pernah (minta Tuanku hadir), saya sendiri atau Datuk Wan (Abdul Rahim Abdul Rahman) pun tidak pernah telefon untuk minta (Tuanku hadir ke program PAS), tak pernah," katanya lagi.

Ditanya kesan yang mungkin timbul sekiranya Tuanku Muhammad V benar-benar hadir ke Galas, Abdul Halim berkata perkara itu tidak dapat dinilai olehnya.

"Sama ada kehadiran itu memberi kesan atau tidak, saya tidak boleh nak jawab. Tapi bagi kita, kita tidak nilai di situ, tidak ada penilaian besar di situ.

AZLAN "Tapi kalau kehadiran itu (benar-benar berlaku), kita alu-alukanlah bagi pihak PAS. Mungkin di kalangan orang yang menerima itu kesannya ada.

"Maknanya kalau dia menyampaikan geran, tentulah (bagi) yang menerima daripada Tok Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) (atau) tuanku ini lebih (baik) daripada tuanku lah. Itu memang memberi kesan di situ.

"Tapi bagi orang ramai ini, yang kita pun tak hadir, saya pun tak tahu. Tak ada kesan langsunglah,

"Sebab belum berlaku lagi. Kita tidak tahu lagi," katanya yang turut menjelaskan bahawa isu pemilikan tanah adalah melibatkan pejabat tanah serta kerajaan negeri, tanpa melibatkan Tuanku Muhammad V.