Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
TPM: Kenyataan Nik Aziz singgung umat Islam
Diterbitkan:  Jan 28, 2011 12:56 PM
Dikemaskini: Jan 29, 2011 2:02 AM

Tindakan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan mereka yang tidak mengundi PAS sebagai orang jahiliah telah menyinggung seluruh orang Islam di negara ini termasuk di Johor dan DUN Tenang, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

NONE Timbalan perdana menteri berkata, Nik Aziz telah menyalahgunakan Islam dengan mengeluarkan pelbagai fatwa yang bertentangan dengan agama mengikut keadaan dan masa.

    

"Kenyataan Nik Aziz ini membodoh-bodohkan kita hanya kerana kita tidak menyokong PAS. Adakah seluruh pengundi yang ada di Labis ini dilabel sebagai jahil oleh Nik Aziz," katanya kepada pemberita di Sekolah Menengah Kebangsaan Kamarul Ariffin di Labis, hari ini.

    

Beliau yang juga menteri pelajaran berkata, label jahiliah terhadap mereka yang tidak mengundi PAS itu tidak sepatutnya keluar daripada mulut seseorang yang dikatakan mursyidul am dan dipanggil ustaz.

    

Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan itu dikatakan mengeluarkan perkataan jahiliah itu pada sidang media di Kampung Redong semalam, semasa berkempen dalam pilihan raya kecil DUN Tenang.

Muhyiddin berkata, Nik Aziz telah mengeluarkan pelbagai fatwa songsang termasuk menyatakan orang Pas tidak boleh memakan sembelihan orang Umno.

NONE "Tetapi di DUN Tenang ini, kita nampak orang PAS makan di kedai-kedai orang Umno," katanya sambil menambah, Nik Aziz juga mengeluarkan fatwa melarang wanita daripada menjadi calon dalam pilihan raya.    

    

Beliau meminta umat Islam tidak terperangkap dengan fatwa songsang Nik Aziz itu.

    

Muhyiddin turut ditanya tentang peluang BN untuk menang pilihan raya kecil DUN Tenang dengan majoriti yang lebih besar, beliau berkata, kempen pilihan raya kecil itu menunjukkan perkembangan yang menggalakkan.

    

"Saya lihat ada perkembangan yang boleh dikatakan menggalakkan. Di dalam semua pertemuan, sambutan menggalakkan. Ramai pemimpin tampil ke hadapan mahu membantu BN," katanya.

    

Pilihan raya kecil DUN Tenang akan berlangsung Ahad ini berikutan kematian penyandang kerusi itu, allahyarham Datuk Sulaiman Taha pada 17 Disember tahun lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis.

    

Pilihan raya kecil itu menyaksikan pertandingan antara calon BN, Mohd Azahar Ibrahim dan calon PAS, Normala Sudirman.

- Bernama

ADS