mk-logo
Berita
Zaid Ibrahim: Amanah mesti jelas niatnya
Diterbitkan:  Jul 27, 2011 9:34 AM
Dikemaskini: 9:40 AM

Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), Datuk Zaid Ibrahim memohon kepada ahli parlimen Gua Musang supaya jelas dengan rancangan dan niat penubuhan NGO barunya, Angkatan Amanah Merdeka (Amanah).

"Saya lebih suka Tengku Razaleigh lebih tegas dan berterus terang mengenai rancangannya. Di negara ini, tidak ada jalan tengah dan pada masa yang sama mengharapkan impak pada pilihan raya,” kata Zaid yang mengulas pelancaran Amanah Jumaat lalu.

"Ini perlu, khususnya jika kita melihat dari segi transformasi politik. Seseorang itu sama ada bersama BN atau Pakatan Rakyat,” kata Zaid yang pernah berada di kedua-dua pihak.

NONE Amanah dilancarkan di Memorial Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur pada 22 Julai.

Meskipun terdapat spekulasi bahawa Amanah akan menjadi platform Tengku Razaleigh untuk menjadi perdana menteri yang akan datang dan memastikan dirinya terus relevan berikutan pengaruhnya di Umno yang semakin merosot, Zaid berpendapat tindakan Amanah adalah “setulus hati”.

"Saya lebih condong melihat tindakan Amanah sebagai penganjur adalah luhur, mulia dan ikhlas. Mereka mahu mengingatkan orang ramai supaya tidak mengketepikan prinsip-prinsip di mana negara ini diasaskan,” katanya.

[Baca berita penuh]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini