BERITA

Peserta 'buta' beri keterangan di inkuiri Suhakam

S Pathmawathy

Diterbitkan
Dikemaskini 24 Jul 2012, 9:54 pagi

Seorang peserta perhimpunan BERSIH 3.0 mungkin tidak dapat menceburi kerjaya sebagai jurutera mekanikal apabila diagnosis klinikal menunjukkan beliau buta setelah terkena satu kanister gas pemedih mata.

Asrul Wadi Ahmad, 27, terkena kanister gas pemedih mata di mata kirinya ketika menghadiri perhimpunan pada 28 April.

NONE Beliau memberitahu panel siasatan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini bahawa beliau tamat pengajian daripada Universiti Tun Hussein Onn pada Februari.

Sejurus selepas itu, Asrul berkata beliau ditemuduga untuk jawatan pembantu jurutera di sebuah firma di Pulau Pinang dan mendapat surat pelantikan selepas insiden berkenaan pada 28 April.

Katanya, firma pada awalnya memberi lanjutan seminggu kepada tarikh melaporkan diri untuk bekerja dan kemudiannya tempoh itu dilanjutkan lagi selama sebulan.

Asrul berkata, beliau kemudiannya terpaksa memberitahu firma itu bahawa keadaan matanya hanya dapat dipastikan dalam tempoh enam bulan.

"Mereka (majikan) kata penglihatan sangat penting dalam skop kerja dan mereka perlu mempertimbangkan semula tawaran itu," kata Asrul.

[Baca berita penuh]

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.