BERITA

Dr M cabar Karpal bukti dakwaan hasutan

Nigel Aw

Diterbitkan
Dikemaskini 25 Ogs 2012, 8:47 pagi

Dr Mahathir Mohamad mencabar pengerusi DAP Karpal Singh supaya membuktikan bahawa beliau membuat kenyataan menghasut ke atas Raja-Raja Melayu semasa perbahasan di parlimen berhubung pindaan ke atas kuasa kekebalan Raja pada 1993.

Cabaran itu disuarakannya susulan usaha Karpal untuk mengemukakan sepina ke atas Mahathir untuk dalam perbicaraan kes yang kini dihadapi MP Bukit Gelugor.

Karpal mendakwa Mahathir telah membuat kenyataan yang lebih menghasut, tetapi terlepas daripada tindakan.

“Boleh dia petik dan tunjukkan saya Hansard itu, jika apa yang saya kata dianggap menghasut?” kata Mahathir dalam satu sidang media hari ini di kediamannya di Sri Kembangan.

Perbicaraan kes yang kini dihadapi Karpal adalah berhubung kenyataannya dalam satu sidang media pada 6 Februari 2009, bahawa tindakan undang-undang boleh diambil ke atas Sultan Perak atas peranan dalam krisis perlembagaan di negeri itu pada tahun berkenaan.

[Baca berita penuh]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.