Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
'Porak-peranda' jika Pakatan ambil alih - TPM

Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pemimpin BN tidak bermaksud untuk menakut-nakutkan masyarakat umum apabila membangkitkan mengenai keadaan "porak-peranda" yang didakwa akan berlakuk sekiranya Pakatan Rakyat mentadbir negara.

Dalam ucapannya sendiri, beliau juga tidak menyebut mengenai tragedi 13 Mei tetapi merujuk kepada "pertembungan ideologi yang agak berbeza besar" di antara parti dalam Pakatan yang didakwanya akan menjejaskan pentadbiran.

"Saya tak sebut begitu (13 Mei), tiada siapa sebut tentang 13 Mei. Maksud kita, keadaan akan porak-peranda kerana parti ini mempunyai pertembungan ideologi yang agak berbeza besar.

"Kalau begitu, boleh rakyat bayangkan kalau mereka duduk semeja, macam mana nak setuju dalam menentukan hala tuju negara pada lima tahun ke depan kalau mereka mentadbir negara.

"Sedangkan di peringkat negeri yang mereka kuasai pun kita tengok ada pertembungan yang nyata. Konflik itu agak jelas," kata Muhyiddin.

"Jadi peringatan BN dan pemimpin BN terhadap ini bukan nak menakut-nakutkan tapi ini jelas. Kita tak boleh mempermainkan dan memperjudi masa depan hanya kerana kita nak mencuba," katanya.

Beliau berkata demikian apabila ditanya sama ada beliau bersetuju dengan teks ucapan ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang menimbulkan kebimbangan bahawa peristiwa 13 Mei mungkin berlaku sekiranya Umno kehilangan kuasa.

Beliau ditanya demikian dalam sidang media selepas perasmian persidangan Perhimpunan Agung Umno ke-66 oleh Presiden Datuk Seri Najib Abdul Razak hari ini.

Selain Muhyiddin, presidennya Datuk Seri Najib Razak turut mempertegas perkara sama ketika menyampaikan ucapan dasar pagi ini.

Najib berkata, tindakan memberi peluang untuk Pakatan mentadbir negara adalah seperti "mengamanahkan tikus membaiki labu" dan "mempercayai serigala menjaga biri-biri".

"Kita ada mendengar pendapat yang mengatakan, apa salahnya memberi peluang kepada pembangkang untuk menang bagi dinilai kemampuan dan keupayaan mereka mengurus negara dan rakyat.

"Namun, ini adalah satu risiko yang amat tinggi kerana masa depan negara, keluarga dan anak-anak kita  terlalu berharga untuk dijadikan bahan uji kaji," kata Najib.

Muhyiddin juga berkata, parti itu kini bersedia untuk menghadapi pilihan raya yang bakal diadakan tidak lama lagi.

"Sikap ahli Umno sebahagiannya sudah sedar. Disember ke, Januari, Februari atau Mac kita sudah bersedia. Atau seperti kata presiden tadi mungkin hujung bulan empat (April).

"Dari segi parti kita memang bersedia. Tak perlulah media nak berteka-teki lagi," katanya.

ADS