BERITA Malaysiakini

PAS salahkan grafik ubahsuai gambar calon

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

PAS hari ini menyalahkan pereka grafik yang mengubahsuai (superimpose) gambar calonnya bertemu dengan almarhum Tan Seri Azizan Abdul Razak di pejabat beliau seperti dimuatkan dalam risalah kempen mereka sebelum ini.

Menurut anggota Dewan Undangan Negeri Anak Bukit, Datuk Ir Amiruddin Hamzah, pihaknya tidak ada niat untuk "mengada-adakan sesuatu yang tidak ada" dan akan menyiasat perkara itu dengan pereka grafik yang mereka risalah itu.

"Saya akan siasat dan kita bertanggungjawab untuk memperbetulkan perkara ini," katanya yang bertindak sebagai pengarah operasi PAS untuk pilihan raya kecil Sungai Limau.

Tambahnya lagi, PAS sendiri sebenarnya ada banyak gambar calon mereka bersama Azizan dan tidak perlu berbuat demikian untuk mengelirukan penduduk Sungai Limau.

Beliau berkata demikian pada sidang media harian PAS di pusat operasi mereka pagi tadi.

Tindakan pertindihan gambar (superimpose) itu didedahkan akhbar Sinar Harian hari ini.

Risalah mirip akhbar harian

Gambar asal memaparkan Timbalan Pengarang Berita Sinar Harian, Muhammad Mat Yakim bersama Ketua Biro Utara, Mohd Idros Mohd Ali bertemu Azizan di pejabatnya pada 25 Mei 2011.

Namun, gambar Muhamad Mat Yakim diganti dengan gambar calon PAS Mohd Azam Abd Samat.

Mohd Idros yang hadir sendiri ke sidang akhbar PAS pagi tadi turut mengajukan soalan berkenaan risalah itu yang menggunakan kepala akhbar (masthead) bertulis 'Sinar Sungai Limau' yang hampir Sinar Harian.

Menjawab pertanyaan itu, Amiruddin berkata orang ramai tidak mungkin tersalah anggap yang risalah itu adalah sama dengan akhbar Sinar.

"Saya ingat tak timbul isu, nama dia Sinar Sungai Limau.

"Saya ingat dari segi tulisan yang digunakan, tak ada persamaan langsung dengan Sinar Harian," katanya.