mk-logo
Berita
MH370: Data radar tentera akan disemak semula
Diterbitkan:  May 2, 2014 4:11 AM
Dikemaskini: 4:13 AM

Penyiasat dan pakar penerbangan, termasuk pasukan antarabangsa yang ini berpusat di Kuala Lumpur akan mengadakan pertemuan tertutup di Canberra, Australia minggu depan.

Memetik sumber yang tidak didedahkan, kumpulan itu akan menyemak data radar tentera dan informasi lain bagi membantu mencari lokasi kemungkinan pesawat MH370 terhempas, lapor Wall Street Journal .

Mereka kemudiannya akan memajukan laporan itu kepada kontraktor yang akan mengambil alih pencarian pada minggu berikutnya.

Memetik Menteri Pertahanan Australi David Johnston, dilaporkan kontraktor akan menganalisis semula data yang ada tetapi kebanyakan radar boleh dianggap terlalu sensitif untuk diserahkan,

Laporan itu juga mendakwa Malaysia mengusahakan menjadi orang tengah kepada perjanjian dengan negara-negara jiran untuk berkongsi data radar ketenteraan dengan penyiasat kemalangan udara Amerika Syarikat.

Ia bagi membenarkan Boeing menentukan sama ada MH370 terbang lebih laju daripada kelajuan optimum, dan dengan itu terhempas lebih awal daripada yang dijangkakan.

Perjanjian itu akan disiapkan dengan kadar segera selepas kumpulan para penyiasat berhimpun pada 24 Mac, menurut laporan itu.

[Baca berita penuh]

Lagi berita seperti ini :
ADS
Paling Popular
Terkini
ADS