BERITA

IGP jelas kenapa tak tangkap Ibrahim, Mashitah

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Jan 2015, 2:27 tengahari

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menjelaskan pasukan keselamatan itu tidak pilih kasih dalam membuat tangkapan, seperti dibangkitkan DAP hari ini.

Merujuk kes Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali yang menggesa membakar Bible berbahasa Melayu, Khalid berkata perkara itu sudah dijelaskan oleh peguam negara dan tidak perlu disentuh lagi.

Sementara dalam kes Mashitah Ibrahim yang mendakwa terdapat aktiviti membakar al-Quran di Kedah, beliau berkata bekas timbalan menteri itu tidak dapat ditangkap kerana disiasat bawah Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan yang tidak memperuntukkan tindakan itu.

“Justeru, persoalan berhubung pilih kasih tidak berbangkit.

“Siasatan dibuat tanpa mengira kaum, jantina dan lain-lain,” katanya kepada Malaysiakini.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini mencabar Khalid menahan dua pihak berkenaan, yang didakwa menyentuh keharmonian kaum sebelum ini.

Beliau juga meminta Khalid tidak pilih kasih dan komited menjaga keharmonian kaum di Malaysia, ketika mengulas penahanan peguam Eric Paulsen semalam.

[Baca berita asal]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.