mk-logo
Berita
Laporan: M'sia halang permintaan info skandal dari Australia
Diterbitkan:  Jul 14, 2015 9:00 AM
Dikemaskini: 9:10 AM

Putrajaya didakwa “menghalang” permintaan kerajaan Australia untuk mendapatkan maklumat berhubung skandal yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan pendahulunya Tun  Abdullah Ahmad Badawi.

Laporan Fairfax Media yang disiarkan dalam Sydney Morning Herald itu mendakwa kerajaan Malaysia tidak endah pada permintaan bantuan bersama rasmi dariapda Jabatan Peguam Negara Commonwealth.

Permohonan itu, dakwa laporan itu, untuk menyerahkan maklumat sensitif berkaitan urus niaga kewangan kumpulan orang tengah Malaysia dalam kes rasuah penting di Australia.

Laporan itu menyebut bahawa Fairfax Media mendedahkan bahawa skandal itu sensitif di Malaysia kerana orang tengah disyaki terlibat dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan individu dalam pejabat Najib dan Abdullah.

Dakwaan itu berkaitan cetakan wang kertas polimer yang dikeluarkan oleh firma Australian Reserve Bank.

[Baca berita asal]

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini