Malaysiakini
BERITA

CIMB: Nazir tak salah guna kuasa agih wang dari Najib

Diterbitkan
Dikemaskini 18 Mei 2016, 11:45 tengahari

Siasatan CIMB mendapati pengerusinya Datuk Seri Nazir Razak tidak menyalah guna kedudukan ketika mengagihkan AS$7 juta bagi pihak abangnya Datuk Seri Najib.

“Dapatan daripada semakan itu menyimpulkan bahawa Datuk Seri Nazir Razak tidak menyalah guna kedudukannya sebagai ketua eksekutif kumpulan pada masa itu atau bertindak tidak sesuai terhadap sumber-sumber bank.

"Bagaimanapun, butiran siasatan yang dijalankan telah mengenal pasti kelemahan beberapa proses dan Lembaga Pengarah telah mengarahkan pihak pengurusan untuk memperbaiki serta mengukuhkan peraturan dan dalaman,” menurut kenyataan CIMB.

Penambah baikan ini sangat penting bagi mengelakkan kesilapan yang sama dari terus berulang di masa depan, ujarnya.

Nazir sebelum ini mengesahkan bercuti bagi membantu semakan dalaman berkaitan pemindahan wang AS$7 juta yang dilapor diterima daripada perdana menteri.

Nazir, dalam sidang media selepas Mesyuarat Agung Tahunan ke-59 CIMB Group, mengesahkan beliau akan bercuti untuk memudahkan semakan dalaman itu dilakukan.

Lembaga Kumpulan CIMB Holdings Berhad dan CIMB Bank Berhad melantik juruaudit luar Messrs Ernst & Young dan mendapatkan penasihat undang-undang bebas bagi membantu semakan mereka.

Sebelum ini, Transparency International-Malaysia (TI-M) memuji langkah Nazir yang mengambil cuti sementara sambil menunggu semakan dalaman bagi membolehkan proses tersebut berjalan dengan bebas dan baik.

Menyifatkanya sebagai satu langkah yang betul, TI-M berkata, rakyat Malaysia yang lain sepatutnya mengikuti contoh yang baik seperti itu.

Mengulas lanjut, menurut kenyataan itu lagi, semua pihak mengalu-alukan kepulangan semula Nazir sebagai Pengerusi yang juga Pengarah CIMB ekoran selesainya siasatan tersebut.

"Lembaga pengarah komited untuk mengekalkan standard tadbir urus korporat yang tinggi dalam kumpulan dan semua keputusan mengenainya diambil kira dengan tegas untuk memenuhi tanggung jawab tersebut," jelasnya.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.