mk-logo
Berita
Umno terima keputusan Shafie keluar parti
Diterbitkan:  Jul 4, 2016 1:10 PM
Dikemaskini: 1:13 PM

Umno menerima keputusan naib presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal untuk keluar daripada parti itu, kata Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Beliau berkata menurut peraturan parti, sekiranya Mohd Shafie sudah mengisytiharkan untuk keluar parti, secara automatik beliau bukan lagi anggota Umno.

"Kita delete sahaja nama dia daripada keahlian (Umno)," katanya kepada Bernama apabila diminta mengulas pengumuman Mohd Shafie meninggalkan Umno hari ini.

Naib presiden Umno itu yang digantung keanggotaannya daripada parti pada 24 Jun lalu, membuat pengumuman berkenaan ketika menghadiri majlis Rakyat Bersama Anggota Parlimen Semporna, di Semporna Sabah hari ini.

Tengku Adnan berkata: "Sesiapa yang nak keluar daripada Umno, silakan... sebab kita hanya perlukan ahli yang betul-betul bertanggungjawab, setia dan amanah untuk berada dalam parti."

"Barangkali dia (Shafie) kecewa digugurkan jawatan daripada kabinet atau mungkin ada sebab lain...dia tak patut ikut emosi, kalau sayang parti jangan ikut emosi, macam-macam masalah boleh jadi," katanya.

Sementara itu, anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Johari Abdul Ghani berkata keputusan Mohd Shafie meninggalkan parti tidak memberi kesan kepada parti walaupun beliau didakwa mempunyai pengaruh yang besar dalam Umno.

Ini, katanya, adalah kerana semangat bersatu padu merupakan antara elemen yang penting bagi mengukuhkan parti berbanding individu itu sendiri.

"Setiap pemimpin itu kekuatannya bergantung kepada kekuatan parti. Kalau parti tidak kuat, kuat mana pun seorang pemimpin itu akhirnya tidak akan memberi sebarang kesan, yang penting parti kena kuat dan bersatu," katanya kepada pemberita pada majlis sumbangan Hari Raya oleh Anggota Lembaga Pelawat Hospital Kuala Lumpur, di hospital berkenaan, hari ini.

Menurut Johari, tindakan Mohd Shafie keluar parti adalah keputusan beliau sendiri.

"Kalau dia (Mohd Shafie) buat keputusan untuk tinggalkan Umno dan untuk menyertai mana-mana parti lain kita ucapkan selamat maju jaya," katanya.

- Bernama

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini