Malaysiakini
SURAT

ABIM ajak solat hajat untuk rakyat M'sia di Korea Utara

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Mac 2017, 9:20 pagi

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menggesa kerajaan Malaysia mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan polemik terkini yang dicetuskan oleh kerajaan Korea Utara.

ABIM amat prihatin terhadap keputusan terkini Kerajaan Korea Utara yang menahan warganegara Malaysia dari meninggalkan negara tersebut.

Sesungguhnya keputusan diplomatik yang dikeluarkan kerajaan Korea Utara ini jelas hanya memburukkan keadaan dan sama sekali tidak akan menyelesaikan polemik membabitkan kes pembunuhan terhadap Kim Jong-nam.

Adalah menjadi harapan seluruh rakyat Malaysia agar kerajaan dapat memanfaatkan setiap kemampuan serta saluran diplomatik untuk menyelesaikan ketegangan diplomatik terkini yang dicetuskan Korea Utara, tanpa mengkompromikan kedaulatan serta keselamatan negara.

ABIM menyeru seluruh rakyat Malaysia menyatakan solidariti untuk warganegara kita yang masih berada di Korea Utara.

ABIM juga menganjurkan rakyat Malaysia untuk berdoa bagi keselamatan mereka.

Umat Islam turut diseru untuk menganjurkan solat hajat sebagai ikhtiar bersama.


MOHAMAD RAIMI AB RAHIM presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Artikel ini pandangan penulis dan organisasinya dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.