BERITA

Peluk Islam selepas dengar ceramah Zakir Naik di TV

Anne Muhammad

Diterbitkan
Dikemaskini 11 Jun 2017, 3:56 pagi

Penceramah terkenal Zakir Naik kini menjadi kontroversi di Malaysia.

Bagaimanapun, di sebalik semua itu, ceramahnya memang benar-benar mengetuk pintu hati pendengarnya untuk lebih mengenali Islam.

Muhammad Firdaus, 27, dari Sarlahi, selatan Nepal antara yang tertarik dengan hujah pendakwah kelahiran India itu.

Lelaki yang tidak mahu nama penuh atau atau asalnya itu didedahkan berkata beliau kemudian terus mempelajari agama Islam, termasuk selepas berhijrah ke Kuala Lumpur untuk berkhidmat di sebuah syarikat swasta.

“Tujuh tahun lalu saya tak aktif dalam mana-mana agama kerana saya mengalami kekecewaan dengan agama,” dedah beliau.

“Jadi pertama kali saya dengar mengenai Islam iaitu di program ceramah Zakir Naik di TV dan pada ketika itu timbul persoalan di fikiran saya apa sebenarnya yang salah dan apa yang betul (mengenai ketuhanan).”

Menceritakan gelodak perasaannya, Muhammad Firdaus mengaku beliau pernah bingung dan hatinya tertanya-tanya apabila memikirkan tuhan mana yang sebenarnya harus disembah.

Lelaki daripada kasta Brahmin itu membesar dalam tradisi persekitaran yang majoriti penduduknya beragama Hindu.

Di Kuala Lumpur bagaimanapun nyata berbeza apabila jumlah umat Islam yang ramai.

Justeru, secara tidak langsung Muhammad Firdaus mempelajari Islam sedikit demi sedikit.

“Saya mendalami dahulu sedalam dalamnya sebelum ambil keputusan untuk memeluk Islam,” katanya yang memeluk Islam di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, baru tiga bulan lalu.

Beliau ketika ditemui sedang mengikuti rutin kelas agamanya di Masjid Negara, di ibu kota.

Badan lapar tapi spiritual OK

Beliau salah mualaf sedang mengikuti kelas agama kelolaan Islamic Outreach ABIM Center (IOAC) dan Masjid Negara.

Jurulatih pemasaran itu juga menyifatkan tahun ini adalah Ramadan paling bermakna buatnya kerana pertama kali berpuasa.

“Semalam (27 Mei) adalah hari pertama saya berpuasa, awal pagi saya sahur dan ketika tengah hari perut rasa tak selesa tapi saya fikir tak apalah, mungkin Allah nak uji dan saya sibukkan diri saya.

“Saya pergi jumpa ibu saudara saya, saya dengar bacaan al-Quran supaya fikiran saya tak fikirkan makanan jadi dari Asar sampai Isyak saya duduk di Masjid Negara.

“Keseluruhannya OK tapi dari segi fizikal saya rasa lapar sikit tapi dari segi emosi dan spiritual saya rasa OK,” katanya.

Muhammad berkata beliau kini tenang dengan Islam dan akan mendalaminya dengan sepenuh hati.

Bagaimanapun katanya, beliau masih belum memberitahu ibunya mengenai agama barunya dan merancang akan memaklumkan pada masa yang sesuai.

“Hanya ibu saudara di Kuala Lumpur yang tahu saya dah tukar agama dan saya nak bagi tahu ibu tapi dia jauh dari saya sekarang.

“Nak cerita pada ibu akan ambil masa yang lama berhari-hari untuk saya terangkan pada dia kenapa saya tukar agama.

“Saya nak jumpa dia untuk yakinkan dia dengan pilihan saya, saya tak nak dia kecewa dan sedih kalau saya cuma cakap melalui telefon,” katanya yang pandai berbahasa Melayu sedikit.


Tulisan ini bahagian kedua daripada siri kisah perjalanan rohani memeluk Islam yang akan disiarkan Malaysiakini sempena Ramadan. Jika anda mempunyai kisah menarik untuk dikongsi, sila hubungi wartawan kami Anne Muhammad melalui e-mel [email protected] – Editor


Kisah lain dalam siri ini:
Syahadah dia di KL

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.