Malaysiakini
LENSAKINI

Kasut putih murah

Ng Ling Fong

Diterbitkan
Dikemaskini 24 Jul 2018, 8:28 pagi

Seorang peniaga “mencampakkan harga” dengan menjual kasut sekolah putih pada harga RM10 sepasang, dengan harapan mampu menghabiskan stoknya sebelum arahan Kementerian Pelajaran supaya pelajar memakai kasut hitam dikuat-kuasakan.

Lori mudah alih ini ditemui di luar sekolah rendah di Sungai Kandis, Selangor, yang akan menyaksikan pilihan raya kecil diadakan pada 4 Ogos ini.

Minggu lalu, Menteri Pendidikan, Maszlee Malek mengumumkan bahawa murid-murid tidak lagi perlu berkasut putih mulai tahun depan. Katanya, keputusan berkenaan dibuat hasil maklum balas yang diterima kementerian daripada ibu bapa.

Walau bagaimanapun, pada Sabtu lalu, Maszlee berkata pelaksanaan pemakaian kasut hitam kepada pelajar sekolah yang bermula tahun depan akan dibuat secara berperingkat.

Ini, menurut beliau, bagi mengelakkan ibu bapa terbeban dan pelbagai pihak yang terlibat dapat menyesuaikan diri dengan ketetapan baru itu.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.