mk-logo
Seni & Hiburan
Lepasan Aswara lancar petisyen bantah pelantikan rektor

Seorang lepasan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) hari ini melancarkan petisyen dalam talian bagi mendesak rektor institusi pengajian tinggi (IPT) itu ditamatkan perkhidmatannya.

Melalui petisyen dimulakan Nur Lina Mastura Tajaludin itu bekas penuntut IPT berkenaan menyasarkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia untuk menyuarakan rasa tidak berpuas hati apabila kontrak rektor terbabit disambung baru-baru ini.

“Petisyen ini sebagai tuntutan agar Rektor Aswara, Datuk Dr Mohd Rizon Juhari berundur dari terus mentadbir di Aswara,” katanya.

Dalam dakwaannya itu, Nur Lina, 27, menyatakan beberapa sikap negatif sering dipamerkan rektor terbabit.

Menurutnya, sebagai seseorang yang memegang jawatan tertinggi, beliau gagal menunjukkan ciri-ciri pemimpin yang boleh dicontohi.

Untuk rekod, rektor itu sebelum ini pernah diperintah membayar ganti rugi RM70,000 pada bekas pensyarah Aswara atas kesalahan membuat kenyataan berunsur gangguan atau komen seksual. 

Bagaimanapun kes itu masih di peringkat rayuan.

Kontrak rektor terbabit disambung bermula 17 Jan tahun ini hingga 16 Januari 2021.

Beliau sebelum ini memegang jawatan sebagai Timbalan Rektor selama dua tahun sebelum menggantikan Prof Dr Hatta Azad Khan yang menjawat jawatan berkenaan untuk tempoh lima tahun dan kontraknya tamat.

Petisyen terbabit juga mempertikai fungsi dan tindakan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia, Mohamaddin Ketapi, yang menyambung kontrak rektor terbabit walaupun sudah disabitkan kesalahan di mahkamah.

“Kami juga menuntut agar menteri tampil menjelaskan bagaimana seseorang yang sudah disabitkan kesalahan melakukan gangguan seksual terhadap bekas kakitangan Aswara disambung kontrak sebagai seorang rektor,” katanya.

Petisyen dilancarkan kira-kira jam 2 petang tadi menyasarkan jumlah sekurang-kurang 200 tanda tangan.

Melalui semakan Malaysiakini setakat ini ia telah berjaya mengumpul lebih 200 tanda tangan dalam tempoh kurang dua jam.

Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi balas daripada Mohd Rizon dan Mohamaddin berhubung dakwaan tersebut.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini