MB Selangor mahu Ketua Jabatan jangan boros

   

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mengingatkan ketua-ketua jabatan jangan boros membelanjakan wang kerajaan dan perlu memastikan setiap sen yang dikeluarkan mengikut prosidur.

Tegasnya, upacara yang tidak perlu dan penganjuran majlis besar-besaran dan jamuan makan berlebihan hendaklah dihentikan segera.

Ketika mengingatkan ketua-ketua jabatan tentang tanggungjawab untuk berbelanja secara kos efektif, beliau juga mahukan acara-acara dan aktiviti-aktiviti jabatan diadakan di dalam negeri Selangor dan tidak diadakan di hotel-hotel mewah.

"Semua kegiatan dan majlis moleklah diadakan di jabatan sendiri sekiranya ianya tidak perlu bermalam. Kita hendaklah berbelanja secara kos efektif," katanya ketika berucap di Majlis Perhimpunan Bulanan Kakitangan Kerajaan Negeri Selangor di Shah Alam.

Menurut laporan Bernama, Dr Mohamad Khir berkata sejumlah RM1.2 bilion diperuntukan kerajaan negeri pada tahun ini untuk perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan pembangunan.

Bajet itu telah diagih-agihkan kepada 27 jabatan yang berkenaan untuk dibelanjakan, katanya.

Perbelanjaan pembangunan

Dari segi peruntukan perbelanjaan pembangunan, Dr Mohamad Khir mengarahkan agar projek-projek pembangunan yang memberi manfaat secara langsung kepada rakyat hendaklah dibelanjakan sepenuhnya secepat mungkin supaya rakyat menerima faedahnya secara optimum.

Perbelanjaan, katanya perlu dirancang sebaik-baiknya supaya tidak timbul soal tidak mengikut prosedur kewangan serta memastikan perbelanjaan pembangunan dibelanjakan sepenuhnya dan bukannya disimpan.

Beliau berkata ketua-ketua jabatan selaku pegawai pengawal perlu memberi lebih perhatian kepada pengurusan kewangan jabatan masing-masing kerana segala tindak-tanduk para pegawai pengawal akhirnya akan dinilai pihak audit sama ada audit dalam atau Jabatan Audit Negara.

Beberapa kelemahan yang kerap dilaporkan ialah kehilangan wang kerajaan melalui perbuatan yang tidak jujur, perbelanjaan yang melebihi peruntukan, pembelian yang tidak mengikut prosedur kewangan dan kelewatan dalam penyediaan penyata kewangan, katanya.

Katanya semua kelemahan itu akan menjejaskan imej kerajaan negeri di kaca mata rakyat sekiranya tidak diperbetulkan dengan segera.

"Dalam usaha memperkasa akauntabiliti kewangan, adalah menjadi tugas dan tanggungjawab kita semua untuk memastikan setiap sen wang awam yang dikutip dan dibelanjakan secara berhemah, ekonomi, cekap, berkesan dan tiada pembaziran," katanya.

Malaysiakini
terkini untuk anda