Malaysiakini
LENSAKINI

PM dan kereta tanpa pemandu

Azneal Ishak

Diterbitkan
Dikemaskini 18 Apr 2019, 1:52 tengahari

Perdana Menteri mencuba kenderaan yang dilengkapi kemudahan teknologi komunikasi terkini dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya untuk ke majlis pelancaran Pameran 5G.

Menyertai Dr Mahathir Mohamad dalam kereta Proton Exora itu ialah Menteri Komunikasi dan Multimedia Gob­ind Singh Deo.

Perjalanan itu mengambil masa selama lima minit.

Kereta 5G pemanduan sendiri itu dibangunkan syarikat Ericsson dan Celcom melalui perkongsian dengan eMooVit, sebuah syarikat pemula teknologi tinggi.

Ia dilengkapi kamera, radar dan alat pengesan yang membolehkah kenderaan itu mengesan persekitarannya.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.