Malaysiakini
BERITA

Zakir Naik beri Kula 48 jam untuk minta maaf

Diterbitkan
Dikemaskini 16 Ogs 2019, 8:45 pagi

Dr Zakir Naik memberikan 48 jam kepada Menteri Sumber Manusia M Kulasegaran untuk meminta maaf kepadanya atau berdepan tindakan undang-undang di mahkamah.

Zakir juga meminta “jumlah yang sesuai” sebagai bayaran ganti rugi, atas rasa malu ditanggungnya, penghinaan dan aib yang ditanggungnya susulan kenyataan fitnah padanya.

Surat tuntutan guaman itu disediakan oleh peguam Akberdin Abdul Kader dan diserahkan ke pejabat Kulasegaran di Putrajaya hari ini.

Kulasegaran didakwa memfitnah Zakir dalam kenyataan media pada 13 Ogos yang mengkritik ucapannya di Kelantan.

Zakir antaranya berkata penganut Hindu di Malaysia lebih menyokong perdana menteri India berbanding perdana menteri Malaysia.

Zakir bagaimanapun berkata kenyataannya itu diputar belit.

Dr Zakir Naik 

Akberdin antaranya berkata kenyataan Kulasegaran menggambarkan anak guamnya tidak jujur, menyeleweng agama Islam untuk kepentingan peribadi dan secara tidak jujur mendakwanya berkata penganut Hindu Malaysia tidak setia pada negara.

Akberdin berkata segala kenyataan itu tidak perlu dan mendedahkan anak guamnya pada kebencian awam dan penghinaan.

Zakir juga mendakwa Kulasegaran menyalah guna kepala surat kementerian untuk kepentingan peribadi dan keuntungan politik.

[Baca berita asal]

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.