mk-logo
Berita
MPN: Lebih 300 profesor tolak PPSMI dikembalikan

Majlis Profesor Negara (MPN) menolak cadangan kerajaan untuk memperkenalkan semula Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Mentematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah dan menyifatkannya sebagai “terbukti gagal”.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MPN, Profesor Dr Raduan Che Ros, berkata penolakan pelaksanaan PPSMI dibuat berdasarkan fakta yang telah diperolehi.

"MPN telah melakukan tinjauan dan seramai 560 profesor telah memberi pandangan mereka berkaitan PPSMI. Bukan senang untuk kita kumpulkan pandangan 560 profesor ini.

"(Seramai ) 57 peratus profesor tidak setuju PPSMI diperkenalkan semula dan kita tidak ambil mudah pandangan profesor ini.

"Ya, (menolak PPSMI) kecuali ada strategi baru yang boleh buktikan kejayaan pelaksanaan PPSMI," katanya dalam sidang media di pejabat MPN di Kajang, hari ini.

Jumlah 57 peratus bersamaan lebih 300 profesor.

Tingkat penguasaan bahasa Inggeris

Bagaimanapun Raduan berkata, keutamaan perdana menteri kepada usaha untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan graduan harus diberi perhatian oleh kerajaan.

Pada 31 Jan lalu, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mencadangkan PPSMI dikembalikan.

Kenyataan mengenainya dimuat naik di You Tube rasmi beliau, namun ia tidak menjelaskan bagaimana dasar itu akan dilaksanakan.

Bagaimanapun, Mahathir yang juga pemangku menteri pendidikan berkata ia masih belum diputuskan dan sebarang keputusan akan dibuat berdasarkan pendapat majoriti anggota kabinet.

Mahathir Mohamad 

Bagaimanapun cadangan itu mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk pejuang bahasa yang menolak sebarang usaha mengembalikan PPSMI.

Dasar PPSMI pertama kali diperkenalkan pada 2003, ketika Mahathir kali pertama sebagai perdana menteri.

Ia kemudian digantikan dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) secara berperingkat mulai 2009.

Pada 2015, di bawah dasar MBMMBI, kerajaan memperkenalkan program dwibahasa (DLP) di sejumlah sekolah, dengan tujuan menyokong penguasaan kemahiran berbahasa Inggeris melalui pendedahan tambahan secara tidak langsung.

Bukti dari UKM

Sementara itu, Pengerusi MPN Profesor Ulung Dr Shamsul Amri Baharuddin berkata sistem pendidikan seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah membuktikan bahasa kebangsaan berjaya melahirkan graduan berjaya dalam bidang kritikal termasuk doktor.

Dr Shamsul Amri Baharuddin 

Katanya, sekiranya PPSMI dikembalikan ia akan mengulangi hujah kegagalan dasar itu sebelum itu.

"UKM wujud sejak tahun 1970-an, semuanya diajar dalam Bahasa Melayu termasuk doktor. Apakah kita tak mampu kerana ajar dalam Bahasa Melayu.

"Adakah negara lain buat begini (PPSMI), kalau ada bukti sebuah negara antah berantah (telah berjaya laksanakannya)," katanya.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini