Malaysiakini
LENSAKINI

Memburu Covid-19

Azneal Ishak

Diterbitkan

Selepas perintah kawalan pergerakan (PKP) diperkasakan berlangsung, penduduk di sekitar Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur, mula menjalani proses saringan bagi mengesan jangkitan wabak Covid-19, hari ini.

Tinjauan Malaysiakini mendapati, petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang lengkap berpakaian pelindungan diri (PPE) turun menjelajah dari rumah ke rumah di kawasan itu serta di pasar Jalan Raja Bot bagi melengkapkan saringan berkenaan.

KKM mengesahkan Pasar Chow Kit menjadi kluster baru Covid-19 dengan 16 kes daripadanya membabitkan penularan tempatan.

Sumber Pusat Pengurusan Krisis Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur memaklumkan kedua-dua kawasan itu kini diletakkan bawah perintah PKP diperkasakan dan bukannya perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD).

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.