Malaysiakini
BERITA

Ketua Bahagian Bersatu Alor Setar umum keluar parti

Diterbitkan
Dikemaskini 11 Ogs 2020, 3:19 petang

Seramai 16 daripada 23 ahli jawatankuasa (AJK) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Alor Setar mengumumkan peletakan jawatan masing-masing dan keluar parti berkuat kuasa serta-merta.

Perkara itu dinyatakan Ketua Bahagiannya, Datuk Mohamad Nuhairi Rahmat yang turut meletak jawatan pada sidang media di Alor Setar hari ini.

Beliau mendakwa 17 daripada 22 ketua cawangan parti itu daripada Bersatu Bahagian Alor Setar mengambil keputusan yang sama.

Mohamad Nuhairi juga mendakwa lebih 900 ahli parti di Bahagian Alor Setar telah menghantar surat untuk keluar parti setakat malam ini.

"Meskipun ada 3,000 ahli (di Bahagian Alor Setar) tetapi hanya sebahagian sahaja yang aktif… selepas ini, akan ada lagi yang keluar parti.

“Setakat malam ini, yang kami dah terima surat mereka nak keluar parti ini lebih 900 ahli," katanya.

- Bernama

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.