Malaysiakini
BERITA

Biden pilih Kamala Harris

Diterbitkan

GLOBAL l Calon Presiden parti Demokrat Joe Biden mengumumkan Senator Kamala Harris sebagai pilihannya untuk naib presiden pada pemilihan November depan.

Sekiranya pasangan itu menang, Harris akan melakar sejarah sebagai naib presiden wanita pertama AS. Dia juga akan sekali gus menjadi naib presiden pertama yang bukan berkulit putih di negara berkenaan.

Kedua-dua mereka akan mencabar penyandang Presiden Donald Trump yang mewakili parti Republikan.

Dengan keresahan sosial mengenai ketidakadilan kaum yang menggegarkan negara selama berbulan-bulan, Biden, 77, mengalami tekanan untuk memilih wanita kulit hitam sebagai pasangannya.

Pemilihan Harris, 55, seorang senator dari California dijangka dapat menarik pengundi muda dan wanita termasuk penduduk luar bandar yang tidak sukakan Trump.

Pemilihan wanita berketurunan India itu juga dapat dilihat sebagai usaha parti Demokrat untuk meraikan kepelbagaian dalam masyarakat.

Harris juga adalah calon naib presiden ketiga untuk parti utama, selepas calon daripada Demokrat, Geraldine Ferraro pada 1984 dan Sarah Palin ( Republikan), pada 2008, selain Hillary Clinton, wanita yang menjadi calon Presiden AS tetapi tewas kepada Trump pada 2016.

[Baca berita penuh]

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.