Malaysiakini BERITA

Calon bebas bertanding di Batu Talam?

Muda Mohd Noor  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Malaysiakini

Walaupun PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengumumkan mereka memboikot pilihanraya kecil Batu Talam, tetapi Umno Bahagian Raub tetap membuat persiapan rapi ekoran bertambah kuatnya berita yang mengatakan ada calon bebas akan bertanding.

Ketua Puteri Umno Raub, Rosmiley Bontat berkata, pihaknya mendapat tahu ada bekas ahli jawatankuasa sebuah parti pembangkang di bahagian Raub yang ingin bertanding di atas tiket bebas.

"Berita itu semakin kuat diperkatakan sekarang di kalangan ahli Umno dan penduduk Batu Talam. Calon itu juga dikatakan sudah membuat persiapan menjelang hari penamaan calon Selasa depan," katanya ketika dihubungi malaysiakini hari ini.

Bagaimanapun, ketika ditanya sama ada beliau tahu identiti pemimpin berkenaan, Rosmiley enggan menyatakan, tetapi menegaskan, nama individu berkenaan kini menjadi bualan penduduk Batu Talam.

Dalam satu majlis di Kampung Sega, Raub Rabu lalu, Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa mengumumkan BA akan memboikot pilihanraya kecil Batu Talam 28 Januari ini. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga hadir di majlis itu.

Rosmiley berkata, Umno Bahagian Raub akan menggerakkan jentera pilihanrayanya sebaik sahaja selesai penamaan calon pilihanraya kecil kerusi Batu Talam Selasa depan.

Kerusi Batu Talam menjadi kosong ekoran kematian wakilnya dari Barisan Nasional (BN), Datuk Tengku Paris Tengku Razlan 27 Disember lalu.

'Satu sandiwara'

Rosmiley berkata, Umno Perhubungan Negeri Pahang telah mengarahkan Umno Bahagian Raub membuat persiapan secukupnya walaupun BA memboikot pilihanraya kecil tersebut.

"Bagi saya pengumuman boikot oleh BA itu satu sandiwara yang sengaja dibuat oleh parti pembangkang tersebut untuk untuk mengelirukan pengundi Batu Talam.

"Saya tidak percaya sama sekali kedua-dua perti pembangkang itu tidak akan meletakkan calon di Batu Talam. Mungkin calon bebas itu merupakan ahli mereka," katanya lagi.

Sementara itu, Pengerusi Perhubungan PKR Pahang, Zakaria Abdul Hamid ketika dihubungi menafikan ada dari kalangan ahlinya yang akan bertanding sebagai calon bebas di Batu Talam.

Katanya, beliau telah mengadakan perjumpaan dengan Ahli Jawatankuasa (AJK) PKR Raub baru-baru ini untuk memaklumkan bahawa parti telah membuat keputusan untuk tidak bertanding di Batu Talam.

"Mereka juga akur PKR dan PAS memboikot pilihanraya tersebut dan ahli tidak dibenarkan sama sekali menjadi atau menyokong calon bebas.Bagaimanapun, jika bekas AJK yang mahu bertanding, ia bukan di dalam bidang kuasa PKR," katanya.