Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Bukan pengecut, Najib jawab Dr M
Diterbitkan:  Apr 21, 2008 12:31 PM
Dikemaskini: 1:43 PM

Timbalan perdana menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak hari ini menolak dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad kononnya beliau lemah, pengecut dan tidak layak menjadi perdana menteri.

"Ia bukan masalah 'Mr Yes Man' atau tak berani atau takut sebab saya berpegang kepada prinsip bahawa cara yang terbaik ialah penyerahan kuasa secara tersusun, cara yang terhormat.

najib abdullah 100408 "Itu yang akan memberi makna dan menentukan kepentingan parti tidak terjejas," katanya kepada pemberita hari ini.

Najib mengulas kenyataan mantan perdana menteri itu bahawa beliau tidak seharusnya menjadi perdana menteri kerana tidak berani mendedahkan sebab sebenar kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya lepas.

Dr Mahathir, yang sering menyalahkan perdana menteri, menganggap Najib "lemah dan pengecut" kerana enggan mendesak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengambil tanggungjawab susulan kemerosotan BN baru-baru ini.

Menurut laporan Bernama , Najib berkata sorotan sejarah Umno akan membawa orang ramai melihat bahawa penyerahan kuasa yang pertama antara almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dan allahyarham Tun Abdul Razak Hussein berjalan dengan cara yang baik.

"(Allahyarham) Tun Hussein Onn serah pada Tun Dr Mahathir pun dengan cara yang baik. Sudah ada tradisi, cara yang baik yang diamalkan dalam parti.

"Pada hemat saya itulah cara yang terbaik, dan kaedah yang baik untuk kita melakukan perubahan kepada kepimpinan negara seperti mana yang dinyatakan oleh perdana menteri dan presiden parti," katanya.

Pulih kekuatan Umno

Menurutnya, peluang perlu diberikan agar peralihan kuasa berjalan dengan cara yang terhormat memandangkan segala keputusan dalam jangka masa terdekat akan memberi kesan kepada Umno.

najib tun razak and umno 57 agm 201106 "Kalau kita lakukan sesuatu pada masa ini, sudahlah Umno dan BN dalam keadaan yang selepas pilihan raya umum tidak sekuat dulu, dan kita memerlukan masa memulihkan kekuatan Umno," katanya.

Perbalahan dan pergeseran juga, katanya, pasti akan berlaku sekali gus membentuk dua atau tiga puak dalam parti yang akan melemahkan Umno dan BN secara langsung.

"Kita tidak mampu melihat keadaan ini berlaku dalam parti dan boleh menyebabkan masalah yang besar kepada kerajaan dan negara," katanya.

Najib yang juga timbalan presiden Umno turut menyangkal dakwaan kononnya Umno dilanda keretakan.

Krisis 1987

"Saya tidak kata ada perpecahan, tapi jika ada krisis kepimpinan, ia akan berlaku seperti pada tahun 1987, dan seperti krisis (Datuk Seri) Anwar Ibrahim (menjelang pemecatannya pada 1998).

"Persoalannya apakah BN dan Umno mampu melalui senario seumpama itu lagi?" katanya.

Menyentuh perkara lain, Najib berkata beliau menunggu tindakan yang akan diambil oleh parti Gerakan ekoran keputusan bekas timbalan setiausaha agung parti itu, Datuk Lee Kah Choon, menerima tawaran kerajaan Pulau Pinang sebagai pengarah Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC).

Menurut Najib, tindakan Lee bertentangan dengan prinsip yang diamalkan kerajaan selama ini.

"Saya nak tengok apa pendirian parti Gerakan dalam hal ini kerana dari segi prinsipnya kita tidak menggalakkan atau sepatutnya (tidak) berkhidmat dalam kerajaan pembangkang," katanya.

ADS