mk-logo
Berita
Obama presiden baru Amerika
Diterbitkan:  Nov 5, 2008 3:57 AM
Dikemaskini: 7:33 AM

dikemaskini Calon Demokrat, Barrack Obama mencapai kemenangan dan menjadi presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat. Manakala calon Republik, John McCain mengucap tahniah kepada Obama.

Sehingga jam 12.20 tengah hari ini, Obama mendahului dengan kutipan 297 undi berbanding calon Republik, John McCain yang memperoleh 145 undi.

american presidential election barack obama 051108 05 Calon memerlukan sejumlah 270 undi untuk menang.

Kemenangan terbesar bagi Obama ialah apabila beliau diisytiharkan pemenang di Ohio dan Pennsylvania - tempat berlakunya kempen yang paling panas dan sengit antara kedua-dua calon tersebut.

Obama, 47, akan memegang jawatan presiden Amerika ke-44 pada pada 20 Januari depan, dan bakal berdepan dengan krisis kewangan yang terburuk sejak 1930-an, perang di Afghanistan dan Iraq serta pertelingkahan dengan Iran mengenai senjata nukleara.

Rangkaian stesen television meramalkan kemenangan Obama selepas beliau memperkukuhkan sokongannya di kubu kuat Demokrat serta berjaya menarik sokongan di kubu republik.

Pada jam 12.20 tengahari waktu tempatan, McCain mengaku kalah dan mengucap tahniah kepada presiden baru Amerika itu.

Tidak seorang pun calon preside selepas John F Kennedy pada tahun 1960-an yang menang jawatan presiden tanpa mencapai kemenangan di Ohio, Pennsylvania dan Florida.

Obama juga menang di New Mexico, sebuah lagi kerusi parti Republik yang diperlukan oleh McCain untuk menambah peluangnya untuk menang jawatan presiden.

american presidential election john mccain 051108 03 Obama turut mencatat kemenangan di Washingtonm Oregon, California, Massachusetts, Connecticut, Illinois, New Jersey, Maine, New Hampshire, Washington DC, Delaware, Michigan, Wisconsin, Rhode Island, dan Minnesota.

McCain pula antaranya mencatat kemenangan di Kentucky, Tennessee, West Virginia, South Carolina and Oklahoma, Alabama, Arkansas, Wyoming, Louisiana, Kansas dan Texas.

Seperti yang diramalkan, McCain menang di Kentucky dan West Virginia manakala Obama menang di Vermont.

[Baca berita penuh]

Lagi berita seperti ini :
ADS
Paling Popular
Terkini
ADS