Hisham: Mogok lapar cubaan rosak program transformasi

Ancaman mogok lapar oleh sekumpulan tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dilihat sebagai satu lagi percubaan untuk merosak atau mengalih perhatian daripada program transformasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.   
    
Menyatakan demikian, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata rakyat perlu memandang secara lebih luas dan lihat apa yang berlaku secara positif daripada menyentuh kes-kes, insiden dan isu individu yang akhirnya mencetuskan perpecahan.  
    
"Melakukan mogok lapar atau tidak adalah keputusan mereka. Pada akhirnya kita akan patuhi undang-undang dan tidak ada perubahan.  
    
"Anda perlu lalui proses biasa. Undang-undang baru (menggantikan ISA) perlu diwartakan, dan undang-undang baru itu juga menyatakan bahawa mereka yang didakwa sebelum ini tidak terjejas.

"Jadi saya fikir ini satu helah orang hendak mengalih perhatian atau merosakkan program transformasi Perdana Menteri," kata beliau semasa melancarkan Y-Avenue di Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya hari ini.  

Menurut laporan media, sekumpulan tahanan ISA di Pusat Tahanan Kamunting mengancam mengadakan mogok lapar jika kerajaan tidak membebaskan mereka atau mendakwa mereka di mahkamah.   

Mereka menuntut agar dibebaskan oleh kerana  ISA sudah dihapuskan dan diganti dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012.
    
Sebelum ini, mereka mengadakan mogok lapar seminggu tetapi menamatkannya pada 18 Mei selepas menemui wakil-wakil Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM).
    
- Bernama
 PERINGATAN: Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.