6,000 sertai demo Dong Zong kelima

Kow Gah Chie        

Seramai kira-kira 6,000 orang menyertai demonstrasi oleh kumpulan pro-pendidikan Cina Dong Zong yang menentang Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 di Petaling Jaya hari ini.

Kumpulan yang disokong 700 NGO itu menentang pelan berkenaan yang didakwa tidak adil kepada sekolah vernakular.

Acara berkenaan, sama seperti empat perhimpunan anjuran Dong Zong sebelum ini, menarik lebih banyak penyertaan golongan pertengahan umur.

Kain rentang yang dipasang di sekitar Dataran PJ, yang menjadi lokasi acara hari ini, mensasarkan menteri MCA Datuk Wee Ka Siong atas dakwaan mengabarkan keperluan komuniti Cina.

Dua resolusi yang diluluskan dalam perhimpunan tersebut adalah:

1. Menentang PPPM dengan alasa, objektif utama untuk melaksana sistem pendidikan aliran tunggan dan menyisihkan pendidikan vernakular.

2. Menggesa kerajaan persekutuan untuk mengolah semula PPPM selari dengan trend pembangunan pendidikan global, dengan menghormati bahasa kebangsaan dan mempertahan bahasa dan budaya kumpulan minoriti.

[Baca berita penuh]

Taboola

Komen

PERINGATAN
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In