Kabinet tetap mahu Lynas eksport sisa

   

Kabinet hari ini sekali lagi menegaskan bahawa Lynas Corporation perlu menghantar sisa dari loji pemprosesan nadir bumi keluar dari Malaysia.

Empat menteri berkenaan menyatakan perkara itu susulan kenyatan pengerusi eksekutif Lynas, Nick Curtis bahawa lesen operasi sementara (TOL) tidak menetapkan syarat mengeksport keluar sisa loji itu dari Malaysia.

NONE "Pendirian kerajaan tidak berubah untuk meminta Lynas menghantar residu berkenaan yang dihasilkan oleh LAMP keluar dari Malaysia.

"Ini adalah konsisten dengan syarat-syarat yang dinyatakan dalam TOL," kenyataan itu dipetik

Kenyataan itu dikeluarkan bersama oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Johnity Ongkili; Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Unggah Embas; dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Dalam satu wawancara dengan akhbar Wall Street Journal disiarkan semalam, Curtis dilaporkan berkata ia bukan syarat yang ditetapkan dalam TOL berkenaan.

Sebaliknya, Lynas menawarkan diri untuk mengeksport bahan sisa berkenaan demi melegakan kebimbangan orang ramai.

Komen

PERINGATAN
Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Malaysiakini
terkini untuk anda

Sign In