Talkin politik di Pengkalan Pasir

Opinion  |  Aman Rais
Diterbitkan  |  Dikemaskini

Episod pilihanraya kecil Pengkalan Pasir sudah berakhir, namun luka dan parut yang ditinggalkannya amat pedih dan berbekas. Bukan sahaja nasib dua buah parti Melayu dicorakkan di sini, malah masa depan politik beberapa individu, turut ditentukan.

Dari segi pemerintahan, ia satu tamparan besar bagi PAS. Ia menipiskan lagi majoriti kerusi kerajaan PAS di Dewan Undangan Negeri (DUN). Kini kedudukan 24-21 antara PAS dan Barisan Nasional/Umno telah berubah menjadi 23-22.

Kedudukan ini ibarat telur di hujung tanduk. Jika seorang wakil rakyat PAS belot, kerajaan Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat akan tumbang. Andainya seorang lagi wakil rakyat PAS meninggal dunia, kerajaan negeri Kelantan akan berada dalam situasi hidup atau mati.

Begitulah gentingnya kerajaan Nik Aziz sekarang, ibarat meniti di atas tali yang amat nipis. Tentunya, semua penyokong PAS kini berdoa semoga tiada lagi wakil rakyat mereka di DUN Kelantan mengadap Ilahi sebelum tahun 2008 atau menjual diri mereka kepada Umno.

Dari segi kuasa kerajaan negeri untuk membuat keputusan di DUN pula, ia tidak meninggalkan apa-apa kesan kerana sebelum inipun dengan kedudukan 24-21, keadaannya sama sahaja. Kerajaan Nik Aziz tetap tidak mempunyai majoriti dua pertiga.

Jika dikaji dari aspek kepartian pula, ia tidaklah begitu mengecewakan kerana walaupun tewas, calon PAS, Hanifa Ahmad berjaya meraih 7,288 undi, meningkat 126 berbanding 7,168 yang diperoleh oleh allahyarham Wan Abdul Aziz Wan Jaffar dalam pilihanraya umum 2004.

Dari segi pengaruh, sokongan penyokong setia PAS tidak berganjak. PAS cuma tewas kerana undi pos. Sebelum undi pos dikira calon PAS mendahului calon BN dengan majoriti 6 undi. Di kalangan pengundi Melayu, pengaruh PAS masih kukuh kecuali di kalangan bukan Melayu. Kegagalan mencapai sasaran 30 peratus undi bukan Melayu telah menjejaskan kekuatan PAS di Pengkalan Pasir.

Dakwaan faktor pengundi hantu menjadi punca kekalahan PAS masih boleh dipertikaikan. PAS perlu membuktikannya dalam petisyan yang akan mereka buat nanti. Namun untuk ketika ini sama ada wujud pengundi hantu atau tidak, sudah tidak relevan, kerana Pengkalan Pasir sudah bertukar tuan.

Kesediaan 7,288 pengundi untuk terus memilih bulan walaupun diasak dengan pelbagai propaganda dan janji manis, sekurang-kurang masih memberikan harapan kepada PAS untuk terus bertapak di Pengkalan Pasir dan merebut kembali kubu kuatnya itu dalam pilihanraya umum akan datang.

PAS tidak perlu berduka terlalu lama kerana menentang BN/Umno dalam pilihanraya kecil ibarat semut bertempur dengan gajah. Dari aspek kepimpinan PAS pula, kegagalan mempertahankan kerusi ini bukanlah tanda penolakan terhadap perubahan yang sedang berlaku dalam parti itu. Buktinya, mereka hanya kehilangan kerusi tetapi tidak kehilangan undi. Kesetiaan para penyokongnya tidak berganjak.

Kesetiaan yang ditunjukkan oleh para penyokong PAS itu menunjukkan mereka menerima siapa sahaja sebagai teraju parti itu. Peralihan daripada kumpulan ulama kepada golongan muda dan profesional, bukan satu masalah bagi mereka.

Walaupun tewas, Husam Musa khususnya, masih boleh menarik nasfas lega kerana kegagalan di Pengkalan Pasir bukanlah penolakan total rakyat terhadap kerajaan negeri dan kepimpinan baru PAS.

Bagi BN/Umno pula, kemenangan ini, walaupun indah tetapi ia adalah satu cabaran besar. Kini rakyat Kelantan, khususnya di Pasir Mas, menagih janji. Pengundi di Pasir Mas tentunya mengharapkan pasar baru dan jambatan merentasi jalan keretapi di pekan itu dibina segera dalam tempoh enam hingga 12 bulan dari sekarang.

Mereka akan memantau bila sistem perparitan yang menyebabkan banjir akan dibaiki. Banyak kerja perlu dilakukan oleh kerajaan Pusat di sini.

Universiti Kelantan

Seluruh rakyat Kelantan tidak kira penyokong Umno atau PAS, juga tertanya-tanya selepas ini, bilakah sebuah universiti yang dijanjikan itu akan dibina? Adakah kerajaan Pusat akan membinanya dalam tempoh setahun dua ini atau menunggu hingga berlangsung pilihanraya umum akan datang.

Kalau diikutkan janji Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak sewaktu waktu berkempen tempoh hari, universiti itu akan dibina serta-merta, sebaik sahaja Pengkalan Pasir jatuh ke tangan BN/Umno.

Menurut Najib, "Undi BN, dapat universiti....". Adakah rakyat Kelantan akan diminta mengundi BN/Umno sekali lagi dalam pilihanraya umum akan datang, baru akan dapat universiti tersebut? Kita tunggu bila janji ini akan dilaksanakan. Tekanan untuk memberikan perkhidmatan terbaik dan menunaikan segala janji manis, kini menunggu BN/Umno.

Umno sebenarnya tidak boleh selesa dan berpuas hati dengan keputusan ini. Ia bukan isyarat sebenar kehendak rakyat Kelantan kerana margin yang membezakan kedua-dua parti terlalu kecil. Umno memenangi Pangkalan Pasir dalam pilihanraya kecil sedangkan senario pada pilihanraya umum berbeza.

Oleh itu barisan kepimpinan Umno Kelantan tidak boleh terlalu khayal dengan angan-angan untuk mengambillaih negeri Cik Siti Wan Kembang itu dalam pilihanraya umum akan datang. Tidak dinafikan kerajaan Kelantan kini goyah tetapi kalau Datuk Annuar Musa, Datuk Awang Adek Husin, Datuk Mustapha Mohamad dan para penyokong mereka terlalu yakin, dibimbangi hasrat mereka tidak kesampaian nanti kerana politik rakyat Kelantan penuh teka teki.

Namun kita akui peluang Umno menguasai Kelanatan kini memang semakin cerah. Silap hari bulan, mereka tidak perlu menunggu hingga ke 2008 atau 2009 untuk mengambilalih tampuk pemerintahan negeri Kelantan. Dalam politik, apa sahaja boleh berlaku. Lompat melompat parti, beli membeli kerusi, tikam belakang dan sebagainya, boleh berlaku pada bila-bila masa.

Adakah apa yang dikatakan sebagai "gentleman aggrement" antara PAS dan Umno yang diusahakan oleh Husam dan Khairy Jamaluddin selepas pilihanraya umum 2004 lalu akan terus digunapakai?

Tidak terdorongkah nafsu pemimpin Umno Kelantan untuk melanggar "perjanjian" itu memandangkan mereka hanya memerlukan satu kerusi sahaja lagi untuk menumbangkang kerajaan Nik Aziz? Mungkinkah politik Kelantan akan terus bergolak dengan pelbagai kejutan dan drama?

Kelantangan Annuar

Pilihanraya kecil Pengkalan Pasir juga meninggalkann kesan besar kepada tokoh-tokoh Umno negeri itu, terutamanya bagi Annuar selaku pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri. Kempen pilihanraya ini menyerlahkan kelemahan beliau.

Dalam keghairahan untuk merampas kerusi Pengkalan Pasir, beliau membuat beberapa kesilapan besar. Cabarannya supaya DUN Kelantan dibubar jika PAS tewas, menyerlahkan kecetekannya mengenai undang-undang pilihanraya Malaysia.

Beliau terpaksa menutup mulut berhubung isu berkenaan selepas ditegur oleh Suruhanjaya Pilihanraya dan "bos" nombor satunya, Pak Lah. Kelantangannya mencabat Nik Aziz menyebabkan beliau menjadi sasaran serangan kempen PAS, hinggakan penduduk Pengkalan Pasir diberitahu bahawa pertandingan kali ini bukan lagi antara PAS dengan BN/Umno tetapi PAS lawan Annuar.

Para pengundi diingatkan, jika Umno menang, Annuar akan jadi Menteri Besar Kelantan. Bekas Menteri Pembangunan Luar Bandar itu diserang hebat dengan isu penyelewangan dalam Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) hingga beliau dianggap sebagai liabiliti pada BN/ Umno dan terpaksa "di-low profile-kan" peranannya dalam kempen pilihanraya itu.

Kalangan pemerhati politik menyifatkan Annuar gagal menjadikan Pengkalan Pasir medan untuk membuktikan kredibiliti dan kemampuan kepimpinannya. Bagi mereka Annuar gagal dalam ujian pertamanya itu.

Pemerhati dan ahli-ahli Umno membandingkan kemampuan Tok Pa menerajui Umno Kelantan dalam pilihanraya umum lalu hingga berjaya memenangi 21 kerusi, dengan kesilapan Annuar di Pengkalan Pasir. Malah mereka menganggap Annuar akan terus menjadi liabiliti dalam usaha-usaha Umno untuk mengukuhkan pengaruh di negari itu selepas ini.

Keputusan pilihanraya kecil Pengkalan Pasir juga dikatakan menjadi talkin politik bagi Datuk Ibrahim Ali. Kekalahan hulubalang Pasir Mas ini bersama wang depositnya, dilihat sebagai isyarat bahawa taring bekas pemimpin Umno itu sudah tumpul.

Ramai pemerhati meramalkan Ibrahim tidak relevan lagi dalam politik Kelantan selepas ini. Masa untuk beliau bersara sudah tiba. Namun semua orang tahu, Ibrahim adalah "pakar lompat parti". Bagaimana kalau beliau diterima memasuki PAS atau Parti Keadilan Rakyat selepas ini?

Sukar untuk menelah sepak terajang politik "raja lompat" ini. Orang macam beliau boleh hidup di mana-mana dan dalam keadaan apa sahaja.