Malaysiakini
KOLUM

Berlian merah jambu: Antara tengok, beli dan pemberian

Mohsin Abdullah

Diterbitkan
Dikemaskini 13 Apr 2019, 1:39 pagi

Pada 10 April lalu Rosmah Mansor memberitahu media bahawa ada orang (atau sejumlah orang) datang menemuinya untuk memohon maaf kepadanya, dan dia memaafkan mereka.

Tetapi, kata Rosmah, apa yang lebih penting ialah orang itu mesti memohon maaf kepada rakyat kerana membuat mereka percaya kepada 'fitnah' yang dilemparkan terhadapnya.

Katanya lagi, dia ingatkan rakyat bijak untuk "mempercayai kebenaran) tetapi "mereka terpedaya dengan pembohongan" terhadapnya.

Untuk gambaran lanjut sila tonton rakaman KiniTV ini.

 Apa yang mendorong isteri bekas perdana menteri Najib Razak itu tampil berkata demikian ialah kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Amiruddin Hamzah mengenai berlian 22 karat berwarna merah jambu yang kerap dikaitkan dengannya.

Dua hari sebelumnya, Amiruddin memberitahu Dewan Rakyat bahawa ejen jualan yang membawa berlian bernilai jutaan ringgit itu telah dibawa keluar dari negara.

"Ya, ejen dah ikrar bawa (berlian) masuk, kemudian ada pengikraran benda yang sama bawa keluar. Jadi tidak berlaku pembelian (oleh isteri VVIP itu), sudah dibawa balik oleh ejen ini,” katanya.

Bagi Rosmah, kenyataan itu jelas membersihkan namanya daripada yang disifatkannya sebagai tohmahan dan fitnah berkaitan berlian merah jambu itu.

Namun jika diteliti kenyataan timbalan menteri kewangan, kata kuncinya ialah tiada pembelian di Malaysia.

Ia sama sekali tidak bermakna berlian itu tidak dijual atau tidak dibeli sama sekali.

Apa pun suami Rosmah, Najib ketika ditemuramah rangkaian berita antarabangsa Al Jazeera Oktober lalu turut ditanya mengenai berlian merah jambu itu.

Kata Najib, ia merupakan hadiah pemberian putera Emiriah Arab Bersatu (UAE) Sheikh Mansour Zayed dan dia tidak tahu siapa yang membayar untuknya.

Mengapa pula putera raja itu mahu memberi hadiah, apatah lagi berlian yang cukup mahal harganya?

Kata Najib, pemberian hadiah mahal memang budaya Timur Tengah.

 Kesimpulannya berlian merah jambu tidak dibeli di Malaysia. Tetapi mungkinkah transaksi dibuat di luar negara?

Adakah ia dibeli dengan wang 1MDB? Siapa yang membeli dan menerimanya? Berlian itu milik siapa sekarang?

Nampaknya kena tunggu kes 1MDB dibicarakan di mahkamah. Rasanya semua akan terhurai di sana.

Sementara itu saya ingin tegaskan untuk mengatakan rakyat tidak bijak kerana terpedaya dengan pembohongan mengenai berlian merah jambu itu adalah satu kenyataan yang tidak adil.

Tidak adil untuk rakyat biasa.


MOHSIN ABDULLAH ialah seorang wartawan tua yang menulis mengenai itu dan ini, di sana dan di sini.

Tulisan ini pandangan penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi sidang redaksi Malaysiakini.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.