Malaysiakini
KOLUM

KOLUM | Masalah besar Dubai, Emirates menjunam

Mohd Fudzail Mohd Nor

Diterbitkan
Dikemaskini 15 Okt 2020, 3:10 pagi

Saya telah tinggal 18 tahun di Emiriyah Arab Bersatu dan dapat melihat perkembangan Emirates yang mengagumkan. Ramai rakyat Malaysia dari juruterbang, jurutera hingga kru yang bekerja.

Sesugguhnya Emirates adalah majikan terbesar di Dubai.

Bandingkan gambar Dubai dari tahun 1985 dan hari ini dan anda akan terpesona melihat pembangunan dan kemajuan yang dikecapinya. Mengatakan banyak yang berubah akan menjadi satu kekaguman abad ini.

Bagaimana ia berlaku?

Satu perkataan: Emirates.

Tetapi dengan permintaan untuk perjalanan udara yang sangat tertekan, Dubai merasakan kepanasan seperti sebelumnya. Oleh kerana Emirates dan Dubai menyusut bersama, begitu juga kekayaan ekonomi yang berbilion.

Sekiranya anda ingin memahami betapa pentingnya Emirates bagi ekonomi Dubai, 2020 menyajikan kajian kes untuk tatapan bersama. Oleh kerana wabak ini telah menghancurkan perjalanan udara dan pelancongan, hal itu telah memberi kesan besar di seluruh ekonomi Dubai.

Emirates telah membuang ribuan pekerja, kebanyakan mereka adalah ekspatriat. Warga asing ini bukan hanya meninggalkan Emirates, tetapi juga meninggalkan Dubai. Hasilnya adalah malapetaka untuk restoran, bar, gimnasium, hotel, dan sekolah swasta.


Seperti kata Sir Tim Clark, presiden Emirates, kepada Wall Street Journal:

"Sangat sukar bagi sektor perhotelan, pemilik restoran, pengusaha hotel, tetapi mereka tidak sendirian. Jumlah orang yang masuk ke Dubai telah berkurang dengan ketara. Segala sesuatu telah dibekukan. "

Rock Bottom Cafe - tempat melepak yang tidak asing bagi sesiapa sahaja yang berkaitan dengan Emirates. Terletak hanya beberapa blok dari salah satu kompleks yang menempatkan pekerja Emirates, ia digunakan untuk dikemas hingga ke malam, setiap malam dalam seminggu. Sekarang kebanyakannya kosong. Bar ini telah memberhentikan 70% tenaga kerjanya dan tidak pernah melihat lebih dari 50 orang pada satu masa, walaupun pada malam paling sibuk dalam seminggu.

Di Dubai, kadar penghunian hotel berkurang dari 95% kepada beberapa kes 10-15%

Gabungkan masalah Emirates dengan sekatan Covid-19 dan banyak perniagaan telah ditutup secara kekal atau menghadapi risiko penutupan segera. Pada tahap terakhir, walaupun bar seperti Rock Bottom Cafe dapat menarik orang ramai, semua pelanggan mesti berada sejauh enam kaki. Itu menjadikan pelanggan sukar untuk datang.

Suntikan $2 bilion

Kerajaan menyuntik $2 bilion pada Emirates pada musim bunga ini, kali pertama secara langsung mengalirkan wang sejak Emirates ditubuhkan pada tahun 1985. Tetapi jumlah ini
mungkin tidak mencukupi.

Emirates membawa 12% penumpang yang dibawa ketika ini tahun lalu. Ini mengenai berapa banyak ekonomi Dubai yang akan menguncup tahun ini. Dan kes Covid-19 berulang lagi. Sebenarnya, Dubai baru sahaja mencatat rekod sepanjang masa minggu ini untuk jumlah kes harian baru terbanyak (1,231).

Walaupun Emirates telah menawarkan insurans perjalanan percuma, hanya sedikit yang mengambilnya dan banyak yang tidak dapat dilakukan kerana penutupan sempadan antarabangsa. Dubai adalah peringatan penting tentang betapa pentingnya perjalanan udara ke ekonomi yang lebih luas dan betapa pentingnya Emirates untuk Dubai.

Emirates boleh dikatakan salah satu jenama syarikat penerbangan paling berprestij di dunia. Syarikat penerbangan itu bukan sahaja berusaha sedaya upaya untuk menarik pelanggan dengan kemewahan yang unik di dalam pesawatnya, tetapi juga dengan penjenamaan yang sangat agresif dalam pelbagai acara, termasuk World Expo yang akan diadakan di Dubai, Emiriah Arab Bersatu.

Kumpulan syarikat penerbangan berjaya memperoleh keuntungan selama 32 tahun berturut-turut, daripada jumlah keseluruhan 35 tahun. Walaupun terdapat keuntungan berturut-turut, syarikat penerbangan telah menunjukkan tanda-tanda yang merisaukan sejak puncaknya pada FY2016, ketika margin keuntungannya jatuh ke 1.5% pada tahun kewangan 2017, penurunan sebanyak 6.9%.

Hasil terbaru, yang diterbitkan pada 11 Mei 2020, menunjukkan bahawa margin keuntungannya hampir tidak bertahan, kerana Emirates berjaya mencapai margin 1.1%.

Secara keseluruhan, syarikat penerbangan itu melaporkan keuntungan $288 juta (AED1.1 bilion), penurunan sebanyak $51 juta berbanding tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, pendapatan Emirates mendapat kejayaan, kerana peristiwa seperti penutupan landasan Dubai dan keputusan untuk menangguhkan penerbangan pada akhir tahun kewangan syarikat penerbangan pada bulan Mac 2020.

Tetapi ini hanya boleh menjadi permulaan pertempuran yang panjang dan melemahkan. Oleh kerana pandemik Covid-19 telah membuat dunia terkurung, prospek perjalanan udara kelihatan suram. Eksekutif, mulai dari pengeluar hingga syarikat penerbangan, meramalkan tahap perjalanan 2019 hanya akan kembali dalam beberapa tahun. Bagi syarikat penerbangan seperti Emirates, yang hanya berkembang secara besar-besaran dari segi ukuran dan kapasiti, dunia pasca coronavirus boleh menjadi situasi yang sukar untuk diuruskan.

Emirates adalah salah satu daripada beberapa syarikat penerbangan pengendali kapal terbang lebar seluruh di dunia. Pengendali dua jenis Airbus A380 dan Boeing 777 bangga dengan kapasiti, seperti yang disorot dalam laporan hasil terbarunya. Ini adalah pelanggan terbesar Airbus A380 dan Boeing 777. Tetapi kedua-duanya, nampaknya merudum - syarikat itu mempunyai pesanan untuk 50 pesawat Airline A350 dan 30 Boeing 787 Dreamliner, yang kedua-duanya akan bergabung dengan penerbangan Emirates bermula dari 2023.

Gelembung perjalanan

Walaupun akan ada titik dalam waktu dekat di mana perjalanan akan meningkat lagi, dengan beberapa faktor yang menunjukkan bahawa dasar permintaan adalah pertengahan April 2020, kemungkinan perjalanan domestik akan pulih lebih awal.

Dunia melihat fenomena lain - gelembung perjalanan. Kerajaan Australia dan New Zealand bersetuju untuk menjalin hubungan udara antara kedua-dua negara apabila selamat untuk melakukannya. Ketiga-tiga negara Baltik, iaitu Estonia, Latvia dan Lithuania, membenarkan warganya melintasi ketiga-tiga sempadan tersebut mulai 15 Mei 2020 yang lalu.

Tetapi gelembung perjalanan bukanlah jawapan kepada masalah Emirates apabila syarikat penerbangan mempunyai bil yang besar untuk membayar tanggungjawab kewangannya.

Liabiliti pajakan syarikat penerbangan Dubai pada tahun kewangan berikutnya ditetapkan menjadi $3 bilion (AED11.3 bilion), tanpa memasukkan bon dan syarat yang berjumlah $ 3.3 bilion lagi (AED12.3 bilion). Rahmat menyelamatkannya, tentu saja, adalah pemerintah Dubai - pemilik syarikat penerbangan itu. Ia telah berjanji untuk menyokong syarikat penerbangan itu dalam masa yang sukar.

Dan ada alasan yang baik mengapa ia melakukannya.

Bagi ekspatriat yang telah kehilangan kerja, ini tiada bermakna apa-apa!


MOHD FUDZAIL MOHD NOR pernah bermastautin di UAE. Pernah bekerja di TV3, menjadi usahawan serta pengarah beberapa syarikat antarabangsa. Beliau juga penulis prolifik dengan sembilan judul buku dan pemenang Hadiah Sastera Perdana Malaysia.

Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.