Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

20 Oktober adalah satu tarikh "Keramat" yang seharusnya diingati dan dikenang oleh rakyat Malaysia kerana 60 tahun yang lalu, pada 20 Oktober 1947, telah berlaku satu peristiwa bersejarah yang menyaksikan rakyat di Malaya menggunakan kekuatan demokrasi mereka.

Peristiwa ini telah mengubah lanskap politik di Malaya yang sekarang ini dikenali sebagai Malaysia. Pada ketika itu, Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) dan All Malayan Council of Joint Action (AMCJA) telah melancarkan Hartal diseluruh Malaya untuk membantah Perlembagaan PersekutUan yang diusulkan oleh Penjajah British untuk Malaya.

Mengapa PUTERA-AMCJA membantah Perlembagaan Persekutuan yang diusulkan oleh Penjajah British?

Alasannya mudah. Sesebuah negara yang merdeka perlulah mempunyai Perlembagaan yang ditulis oleh rakyatnya sendiri. Perlembagaan yang ditulis haruslah mencerminkan aspirasi rakyat yang merdeka dan bukannya mengekalkan kepentingan penjajah.

Secara logiknya, jika kita benar-benar merdeka, mengapa Perlembagaan Persekutuan perlu didraf oleh penjajah? Apakah penjajah British benar-benar ikhlas untuk memberi kemerdekaan atau mahu meneruskan penjajahan dalam bentuk baru?

Apakah yang dimaksudkan dengan Hartal?


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Unlocking Article
Unlocking Article
ADS