Malaysiakini
SENI & HIBURAN

29 kartunis 'bersuara' isu kesan Covid-19 pada kebebasan bersuara

Diterbitkan

Sekumpulan kartunis akan melangsungkan pameran kartun digital berkaitan Covid-19 antara 16 hingga 23 Sept ini depan dengan tema Impak Covid Terhadap Kebebasan Bersuara.

Zulkiflee SM Anwar Ulhaque - atau lebih dikenali sebagai Zunar - berkata pameran itu menampilkan 29 kartunis dan 116 karya seni, serta dihoskan laman sesawang Galeri Craftora.

"Pada 16 Sept jam 12 tengah malam, Galeri Craftora akan mengadakan pameran kartun dalam talian bertemakan Impak Covid Terhadap Kebebasan Bersuara.

"Beberapa aktiviti lain turut dirancang termasuk acara melukis secara langsung, lukisan karikatur, bengkel melukis kartun dan forum yang dijalankan pada hari berbeza.

"Pameran itu hasil kerjasama Craftora, Zunar, Malaysia Reform Initiative (Mari), Agensi Pembangunan Antarabangsa AS (USAID), Kedutaan AS dan Persatuan Pendidikan Hujjah Ehsan," katanya.

Menurut Zunar, pameran tersebut akan menekankan kepentingan hak kebebasan menyatakan pendapat.

"Pameran ini menekankan kepentingan hak kebebasan berekspresi apabila pelukis meluahkan pandangan, komen, protes dan pandangan mereka mengenai isu ini melalui karya-karya seni dengan keperbagaian teknik.

"Apakah Covid memberi kesan kepada kebebasan bersuara? Semua akan terjawab dalam lukisan-lukisan yang dipamerkan," katanya.

Tambah Zunar, ia juga merupakan pameran digital pertama di Malaysia.

Untuk menjayakan pameran tersebut, katanya, sebuah bangunan seni direka dan dibina khas secara maya.

Antara kartunis yang terbabit dalam pameran berkenaan ialan penyumbang Malaysiakini, Amin Landak; pelukis kartun senior, Rossem; Jonos, Megat, Haili, Gandum, dan Susan Loone.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.