Mufti Perlis ubah imej jabatan agama

comments         Published     Updated

Apa yang dapat kita simpulkan daripada tulisan-tulisan Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin di akhbar ialah beliau adalah seorang yang berfikiran besar, dapat memahami Islam secara lebih tepat dan menyeluruh. Beliau bukan saja dapat memahami apa yang tersurat, malah lebih penting lagi dapat melihat apa yang tersirat dalam ajaran Islam itu.

Dengan adanya orang seperti Dr Mohd Asri dalam Jabatan Agama Islam, ia telah mula dapat mengubah imej jabatan berkenaan yang sebelum ini dilihat oleh orang ramai lebih menonjol sebagai "Jabatan Menangkap Orang Berkhalwat". Sebaliknya, jabatan agama Islam sepatutnya berperanan lebih besar daripada itu.

Dalam zaman yang telah jauh berubah, jabatan agama Islam sepatutnya menjadi tumpuan untuk memberi panduan yang betul dan tepat bagaimana cara orang Islam harus menjalani kehidupan moden yang berteraskan nilai-nilai Islam.

Dr Mohd Asri dapat melihat lebih jauh ke hadapan, di mana beliau melihat nilai-nilai murni dan kekuatan yang ada pada ajaran Islam itu, boleh menjadi aset dan pemacu yang amat penting kepada umat Islam untuk menguasai dan menjadi peneraju dalam segala bidang, termasuk ekonomi, sains, teknologi,dan politik.

Sebagai orang Islam, kita diberi tanggungjawab untuk mengajak manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran. Mengajak kepada kebaikan adalah umpama mengubati penyakit manusia manakala mencegah kemungkaran umpama sekadar memberi ubat kepada tanda tanda penyakit.

Apabila kita memberi nasihat supaya banyak bersenam dan menjaga makanan yang seimbang bagi mengelakkan terkena penyakit kencing manis, maka perlakuan kita itu adalah mengajak orang kepada kebaikan.

Tetapi apabila kaki sudah berkudis kerana mengidap penyakit kencing manis, maka kaki terpaksa dipotong bagi mengelakkan daripada merebak. Maka, memotong kaki bukanlah ubat untuk menyembuhkan penyakit tersebut sebaliknya sekadar menghapuskan tanda penyakit.

Menangkap orang berkhalwat adalah umpama kita cuba menghapuskan tanda-tanda penyakit yang datang dari masyarakat yang telah sakit. Sepatutnya penekanan dan usaha harus dilipat gandakan kepada mengubati penyakit masyarakat. Tak sepatutnya kita terlalu membesar besarkan benda yang yang remeh-temeh yang hanya akan menambah keaiban dan merendahkan masyarakat kita.

Sebalikanya, jabatan agama Islam perlu memainkan peranan dalam usaha memberi idea dan aktiviti aktiviti yang dapat menjauhkan masyarakat daripada terjebak dalam kegiatan yang tidak bermoral seperti dadah, hiburan yang melampau, samseng, mat rempit dan rasuah.

Mereka harus ada sikap yang lebih proaktif dan usaha sentiasa digerakkan bagi mencari jalan yang dapat membawa umat kepada agenda yang lebih besar bagi menghadapi cabaran dunia global ini.

Keep Malaysiakini independent!

Malaysiakini will be 18 this year. That we’ve survived this long is because of you.

Your support matters. A lot. Especially those who pay RM150 annually, RM288 biennially or RM388 triennially to keep Malaysiakini independent from government/opposition influence and corporate interests. Advertising alone will not keep Malaysiakini afloat.

Together, we’ve gone far. We’ve covered three prime ministers, four general elections, five Bersih rallies, and countless scandals. But the journey continues.

Help us deliver news and views that matter to Malaysians. Help us make a difference for Malaysia.

Support MalaysiakiniMalaysiakini
news and views that matter


Sign In