mk-logo
Berita
Gerakan minat tanding semula di Bkt Gantang?

Parti kaum Cina dalam komponen BN kini sudah mula menunjukkan minat untuk bertanding kerusi Parlimen Bukit Gantang dalam pilihanraya umum akan datang.

Ahli Jawatankuasa (AJK) Umno Bukit Gantang, Mohd Saadin Yusof berkata, beberapa pemimpin parti tersebut bercakap mengenai perkara itu di kedai-kedai kopi di sekitar pekan Bukit Gantang sebaik calon BN Ismail Saffian kalah dalam pilihanraya kecil, Selasa lalu.

“Paling banyak mereka bercakap di kawasan Kuala Sepetang yang majoritinya adalah kaum Cina.

“Mereka kata, jika BN hendak menang, kena letak calon kaum Cina bertanding di kerusi parlimen Bukit Gantang dalam pilihanraya umum ke-13,“ katanya ketika dihubungi hari ini.

Pemimpin Cina memberi contoh calon Gerakan Datuk Tan Lian Hoe menang dengan majoriti 8,888 undi dalam pilihanraya umum 2004.

Mereka mendakwa, apabila calon Umno, Datuk Seri Mohd Azim Zabidi bertanding dalam pilihanraya umum lalu, bendahari Umno itu kalah kepada calon PAS Roslan Shaharum.

Pengundi Cina

Katanya, begitu juga dengan Ismail yang kalah dengan majoriti 2,789 kepada Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin dalam pilihanraya kecil Selasa lalu.

Ketika diminta mengulas mengenai kekalahan calon BN, Mohd Saadin berkata, ia berlaku kerana pengundi Cina tidak menyokong Ismail.

Katanya, ini kerana kaum Cina merasa gembira Mohd Nizar semasa menjadi menteri besar Perak memberi pegangan tanah sehingga 999 tahun kepada kampung baru milik orang Cina.

“Di Kuala Sepetang, BN kalah kira-kira 1,500 undi berbanding 800 undi dalam pilihanraya umum lalu.

“Manakala di Jalan Benggala, BN kalah kira-kira 600 undi dan di Simpang Lama pula 400 undi.

“Ini kawasan pengundi majoriti Cina,” katanya.

Mohd Saadin berkata, secara keseluruhan di kawasan pengundi Melayu, BN mencatat peningkatan undi kira-kira 10 peratus.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini