Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau bersedia mengadakan perbincangan dengan Pakatan Rakyat untuk menyelesaikan krisis politik di Perak.

Bagaimanapun, katanya, tidak harus ada sebarang prasyarat untuk mengadakan perbincangan tersebut dan ia harus terbuka untuk menerokai semua kemungkinan.

"Saya telah berkata, prinsip nombor satu ialah hormat menghormati antara satu sama lain," katanya kepada pemberita di Putrajaya pagi ini.

"Nombor dua, kita mesti mengikut aturan dan peraturan dalam Dewan dan di luar Dewan," tambahnya.

Perdana menteri juga menolak tanggapan bahawa BN takut untuk berdepan dengan pilihanraya di Perak - sepertimana yang dikehendak Pakatan - kerana bimbang BN akan kalah.

"BN tidak takut. Jika kita perlu berdepan dengan rakyat, maka kita akan berdepan dengan rakyat. Kita telah banyak kali berdepan dengan rakyat," tambahnya.

Najib juga ditanya mengenai gesaan pemimpin BN bahawa penyelesaian kemelut politik di Perak adalah dengan mengadakan pilihanraya baru di negeri itu.

Katanya, itu adalah satu daripada pilihan tetapi menegaskan bahawa di bawah perlembagaan, ia tidak semestinya sedemikian.

"Ia bergantung kepada Sultan untuk menimbangnya," tambahnya.

Beliau juga menolak kebimbangan bahawa krisis di Perak akan membawa kepada keadaan sepertimana yang berlaku di Thailand.

Perak dilanda kemelut politik yang membabitkan perebutan kuasa antara BN dan Pakatan yang menang di negeri itu dalam pilihanraya umum lalu.

Bagaimanapun, kemelut itu tercetus apabila tiga ADUN Pakatan keluar parti dan menjadi wakil rakyat bebas serta menyokong BN.

Ekoran itu Sultan telah meminta Menteri Besar Pakatan, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya melepaskan jawatan menteri besar.

Baginda kemudiannya melantik Datuk Seri Zambry Abd Kadir dari BN sebagai menteri besar yang baru.

Bagaimanapun, Isnin lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan Nizar sebagai menteri besar Perak yang sah.

Zambry kemudiannya mendapat perintah penangguhan penghakiman tersebut sehingga selesai rayuannya.

Semalam, Nizar pula memfailkan permohonan untuk mengetepikan perintah penangguhan tersebut, yang akan didengar Isnin ini.

Baca berita penuh


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS