Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
MCA kecam cadangan k'jaan perpaduan PAS
Diterbitkan:  Jun 10, 2009 5:44 PM
Dikemaskini: 9:46 AM

MCA menegaskan bahawa rundingan mengenai kerajaan perpaduan antara PAS dan Umno - bila menjadi kenyataan - akan membawa kepada penubuhan negara Islam di Malaysia.

"Pada masa yang sama, mewujudkan senario di mana hanya orang Melayu menganggotai kerajaan manakala bukan Melayu akan menjadi barisan pembangkang," kata jurucakap MCA, Lee Wei Kiat hari ini.

Dalam situasi tersebut, tegasnya, hak-hak orang bukan Melayu mungkin terpinggir.

"Oleh itu, MCA menentang sekeras-kerasnya sebarang cadangan dari PAS untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dengan Umno," katanya dalam satu kenyataan.

"Ada agenda tersembunyi di sebalik gesaan PAS untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dengan Umno, iaitu mengukuhkan kedudukan parti itu di Malaysia dan kemudian melaksanakan matlamat mereka untuk menubuhkan sebuah negara Islam di negara ini.

"Selama ini, MCA konsisten menentang cadangan PAS untuk menubuhkan sebuah negara Islam di negara ini, maka parti itu tidak boleh dan tidak dapat menerima cadangan seumpama itu," tambahnya.

Lee yang juga pengerusi biro komunikasi dan maklumat MCA turut mengkritik usul-usul yang diluluskan dalam muktamar PAS minggu lalu.

Ia usul tersebut ialah meminta dikekalkan kuota 30 peratus untuk bumiputera, menentang keputusan kerajaan meliberalisasikan 27 sub-sektor perkhidmatan dan mendesak diharamkan pertubuhan bukan kerajaan, Sisters in Islam (SIS).

"PAS telah menunjukkan bahawa dakwaan perjuangan mereka untuk demokrasi, kesaksamaan, keadilan dan slogan "PAS untuk semua" adalah retorik semata-mata.

"Usul-usul yang diluluskan oleh PAS, menunjukkan objektif parti itu untuk menubuhkan sebuah kerajaan Islam," katanya.

Lee juga mencabar DAP dan PKR mengumumkan pendirian tegas mereka berhubung motif PAS untuk menubuhkan kerajaan perpaduan dengan Umno, dengan matlamatnya untuk menubuhkan sebuah negara Islam.

"Jika PAS gagal memberi responds, maka mungkin telah tiba masanya untuk DAP dan PKR memutuskan hubungan mereka dengan PAS," tambah Lee.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS