BERITA

Ikan paus muncul di Port Dickson

Diterbitkan
Dikemaskini 1 Okt 2009, 11:58 tengahari

Sekumpulan ikan paus dilihat oleh penduduk berhampiran pantai Port Dickson, lapor dua akhbar berbahasa Cina - Nanyang Siang Pau dan Sin Chew Daily.

Kehadiran ikan-ikan tersebut dipercayai yang pertama di situ yang mungkin ada kaitan dengan gempa bumi yang melanda Sumatera dan kawasan Pasifik Selatan.

Seorang saksi - yang dikenali sebagai Zamli - dipetik berkata beliau ternampak ikan paus itu ketika minum teh di gerai makan di tepi pantai itu.

Katanya, kumpulan ikan itu kelihatan berada kira-kira 1.5km dari pantai.

"Pada mulanya saya menyangka ianya hanya ikan-ikan besar, tetapi bila diamati, saya perasaannya ianya ikan paus," katanya.

Menurutnya, terdapat lebih 10 ikan paus dalam kumpulan tersebut.

"Mereka kelihatan seperti mengejar satu sama lain," katanya kepada Sin Chew, sambil menambah ini adalah kali pertama ikan paus dilihat di Port Dickson.

Manakala penduduk lain pula memberitahu Nanyang bahawa selain ikan paus, mereka juga ternampak ikan lumba-lumba dekat pantai.

Nelayan Su Ya Wah yang ketua kampung Kuala Lukut, berkata kehadiran itu ikan paus itu adalah sesuatu yang amat ganjil.

Jadilah pelanggan Malaysiakini untuk menyokong media bebas menyalurkan sumber maklumat dalam negara yang boleh dipercayai. Bersama membina Malaysia yang lebih baik.

Langgan dengan hanya RM200 setahun atau RM20 sebulan.