Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

kemaskini 6.08pm Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat mengekalkan kepercayaan politik dan persepsi positif masyarakat awam terhadapnya tetapi Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula gagal mencapainya, kata seorang ahli akademik berdasarkan satu tinjauan.

Pensyarah kajian media Universiti Malaya (UM) Dr Abu Hassan Hasbullah berkata, Nik Aziz mendapat kepercayaan politik yang positif dalam semua peringkat umur responden, antara 21 hingga 50 tahun.

Abdul Hadi sebaliknya diberikan reaksi negatif oleh semua peringkat umur responden.

pas seminar 071109 abu hassan hasbullah Kesimpulan tersebut, tambahnya, dicapai daripada lebih 2,000 responden di seluruh negara apabila diajukan lima soalan - antaranya sama ada pemimpin yang dinamakan patut meletakkan jawatan dan sama ada mereka dipengaruhi kumpulan tertentu.

Turut disoal, sama ada seseorang pemimpin tersebut gagal di negeri masing-masing, dan juga peranan pemimpin berkenaan dalam pembangunan ekonomi, politik dan sosial.

Membentangkan dapatan tinjauan yang dikendalikannya itu di seminar politik PAS pagi ini, Dr Abu Hassan berkata, Nik Aziz juga masih mengungguli di tempat pertama sebagai pemimpin paling popular dalam PAS.

Sementara itu, terdapat penemuan mengejutkan apabila Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak berada di tangga kelima pemimpin PAS paling popular.

Abdul Hadi, yang berada di kedudukan belakang Nik Aziz, diikuti dua lagi pemimpin PAS: bekas menteri besar Perak Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (ketiga) dan ahli jawatankuasa pusat parti Mohamad Sabu (keempat).

Dr Abu Hasaan juga berkata tinjauan sama menunjukkan separuh daripada masalah PAS berpunca daripada kelemahan kepemimpinan.

Penceramah popular itu menambah, masalah kepemimpinan menyebabkan 50 peratus kelemahan PAS, berbanding faktor individu (27 peratus), jentera parti (11 peratus), masalah ideologi (10 peratus), dan manifesto (1 peratus).

Daripada aspek kekuatan pula, tinjauan tersebut mendapati, Dewan Muslimat mempunyai jentera yang terbaik dalam pilihan raya berbanding Pemuda PAS.

Tinjauan tersebut dimulakan selepas pilihan raya umum tahun lalu dan dikemaskini dari masa ke semasa sehingga pilihan raya umum akan datang, tambah pensyarah itu.

Dr Abu Hassan berkata beliau mengetuai tinjauan tersebut yang melibatkan sokongan secara sukarela ratusan sarjana dari seluruh negara.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS