Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Skandal PKFZ: Tiga hadapi 31 tuduhan
Diterbitkan:  Dec 10, 2009 2:42 AM
Dikemaskini: 11:50 AM

kemaskini 4.10pm Bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Datin Paduka OC Phang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Klang hari ini, atas tiga tuduhan pecah amanah berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

NONE Phang tidak mengaku salah terhadap semua tuduhan tersebut.

Dia dituduh melakukan pecah amanah itu membabitkan RM254 juta.

Tuduhan terhadap Phang - yang ditahan polis pagi tadi - dibaca di hadapan Hakim Yong Zaridah Sazali.

Phang yang diwakili peguam Ng Aik Guan, dibenarkan ikatjamin sebanyak RM350,000 dengan seorang penjamin.

Kesnya ditetap untuk mula didengar pada 12 Januari ini di mana Phang diarah menyerahkan pasportnya pada tarikh yang sama.

Pendakwaan pula dijalankan oleh Manoj Kurup, Dzulkifli Ahmad dan Hashley Tajudin.

Dua lagi individu yang ditahan bersama Phang pagi tadi - iaitu ketua pegawai operasi Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), Steven Abok dan seorang arkitek, Benard Tan Seng Swe - turut dihadapkan di mahkamah yang sama.

KDSB merupakan kontraktor utama projek PKFZ manakala Tan pula merupakan arkitek perunding kepada KDSM bagi projek tersebut.

NONE Abok dan Tan, yang kedua-duanya memakai penutup muka semasa dibawa ke mahkamah,

didakwa bersama terhadap dua pertuduhan membuat tuntutan palsu membabitkan RM5.42 juta.

Tan turut didakwa bersama-sama seorang lagi yang masih bebas terhadap 24 tuduhan membuat tuntutuan palsu berjumlah RM122.27 juta.

Kedua-duanya juga tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan.

Steven dibenarkan ikatjamin sebanyak RM200,000 manakala Tan dibenarkan ikatjamin RM250,000. Kes mereka ditetapkan untuk didengar pada 4 Februari.

Steven diwakili oleh peguam Tan Hock Chuan manakala George Varghese mewakili Bernard Tan.

Abok's Kuala Dimensi was the turnkey developer of the Port Klang Free Trade Zone project while Tan was the consultant architect hired by Kuala Dimensi for the project.

Phang, 63, ditemani oleh suami dan anak perempuannya di mahkamah.

Projek PKFZ menimbulkan kontroversi apabila kosnya melambung daripada RM2 bilion kepada RM4.6 bilion. Ia dibina di satu kawasan seluas 400 hektar sebagai hab penghantaran kargo bersepadu.

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara yang mengadakan satu siasatan telah memperakukan agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan polis menyiasat Phang, dan juga bekas Menteri Pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy, berhubung dakwaan pecah amanah dalam projek itu.

Jawatankuasa juga mendapati ada beberapa perkara yang dibuat tanpa mendapat kelulusan Kementerian kewangan.

LPK telah mengemukakan saman bernilai lebih RM1 bilion terhadap Kuala Dimensi Sdn Bhd dan BTA Architects selain menyaman Phang kerana penyelewengan tugas.

Polis juga telah membekukan beberapa akaun Kuala Dimensi Sdn Bhd.

Kerajaan telah menubuhkan satu pasukan petugas diketuai Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk memulihkan projek itu.

ADS