Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
1M'sia: Najib gagal ajar pegawainya, kata PAS
Diterbitkan:  Feb 4, 2010 10:18 AM
Dikemaskini: 5:18 AM

PAS bertegas untuk mendesak polis melakukan siasatan dan membuat pendakwaan terhadap pegawai khas perdana menteri, Datuk Nasir Safar yang didakwa membuat kenyataan yang menghina kaum India dan Cina di negara ini.

"PAS sesekali tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang mempertikaikan hak mana-mana kaum yang sah taraf sebagai warganegara ini," kata ketua penerangan PAS, Idris Ahmad.

NONE "Nasir perlu dibicarakan kerana jelas pandangannya itu telah menghina intitusi Perlembagaan negara ini yang menjamin hak setiap warganegara tanpa mengira kaum," katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Idris lagi, walaupun Nasir menafikan itu pendirian perdana menteri, namun ia menunjukkan Datuk Seri Najib Tun Razak gagal mengajar pegawainya memahami gagasan 1Malaysia yang dicanangkannya.

"Jika pegawai yang rapat dengan beliau boleh menganggap gagasan itu sebagai remeh, bagaimana rakyat mahu percaya keikhlasan Najib terhadap dasar berkenaan," katanya.

030210 Sehubungan itu, Idris berkata, PAS mahu Nasir didakwa segera di mahkamah.

Menurutnya, jika penulis blog yang didakwa menghina institusi beraja dinegara ini bioleh dibicarakan, maka Nasir juga harus menerima tindakan yang serupa, walaupun akan meletakan jawatan.

ADS