Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Muhyiddin nafi khabar angin pilihan raya Perak
Diterbitkan:  Mar 6, 2010 5:25 PM
Dikemaskini: 9:38 AM

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan khabar angin kononnya pilihan raya negeri Perak akan diadakan serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Katanya, perkara tersebut tidak seharusnya berbangkit lagi kerana isu di Perak telah pun selesai.

bagan pinang by election nomination 031009 muhyiddin yasin "Masih ada lagi tiga tahun sebelum sampai tempoh hayat Dewan Undangan Negeri (Perak) dan Parlimen, jadi yang penting sekarang bila mandat telah disahkan, kesahihan sudah tidak dipersoalkan, kita bekerjalah," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Juara Rakyat peringkat negeri Perak dan kempen Jom Sokong BN di Taman Tasek YDP di Slim River.

Muhyiddin yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata keutamaan kerajaan negeri sekarang adalah untuk membangunkan ekonomi dan rakyat kerana itu yang ditunggu oleh mereka.

"...yang penting bukan membentuk kerajaan sahaja, yang penting ialah apa kerajaan hendak buat untuk rakyat. Rakyat sekarang menunggu," ujarnya apabila diminta mengulas mengenai khabar angin berkaitan pilihan raya negeri Perak.

perak state assembly chaos in the assmbly between speakers and state reps 070509 08 Perak dilanda kemelut tahun lepas apabila timbul pertikaian mengenai kedudukan Menteri Besar yang sah setelah Barisan Nasional (BN) mempunyai majoriti dalam dewan selepas dua anggota daripada PKR dan seorang daripada DAP meninggalkan parti masing-masing untuk menyokong Barisan Nasional, dan seorang lagi daripada PKR yang menyertai parti itu daripada Umno, bertindak kembali kepada Umno.

Pada 9 Feb lepas, Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah dan pelantikan beliau oleh Sultan Perak Sultan Azlan Shah bagi menggantikan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin adalah mengikut Perlembagaan.

Muhyiddin sementara itu berkata laporan yang diterima menunjukkan perak state assembly chaos in the assmbly between speakers and state reps 070509 12 penerimaan rakyat terhadap kerajaan negeri BN di Perak kini semakin bertambah baik.

Pendekatan 3P iaitu padang, perasaan dan penyelesaian yang diperkenalkan kerajaan negeri Perak telah membawa hasil kerana sememangnya rakyat sentiasa memerlukan perkhidmatan seperti itu, katanya.

Katanya, kemampuan Zambry memimpin negeri walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran getir adalah memuaskan.

"Nampak dia (Zambry) sabar di samping faham apa tanggungjawab dia walaupun dalam keadaan mencabar, dia tetap menjalankan tugas dan saya percaya rakyat Perak tahu menilai...dengan keadaan yang sudah stabil sekarang ini, saya kira dia boleh melakukan banyak lagi kerja untuk membantu rakyat," tambahnya.

Selain Zambry, turut hadir menyertai perhimpunan kira-kira 5,000 penyokong BN itu ialah Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta pemimpin parti komponen BN Perak.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS