Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

Umno bahagian Bukit Bendera hari ini mengumumkan peletakan jawatan 36 anggota jawatankuasanya bagi membolehkan pemilihan baru diadakan semula.

NONE Peletakan jawatan beramai-ramai itu bagi membolehkan bekas ketua mereka, Datuk Ahmad Ismail untuk kembali menerajui bahagian berkenaan.

Semua 36 anggota jawatankuasa bahagian itu menandatangani surat peletakkan jawatan yang akan dikemukakan pada mesyuarat perhubungan negeri Umno Pulau Pinang yang dijadualkan pada penghujung bulan April.

Menurut ketua bahagian Bukit Bendera, Abdul Jalil Ariffin semua mereka menuntut mesyuarat agung luar biasa (EGM) diadakan bagi membolehkan Ahmad memimpin semula bahagian itu.

Ia bagaimanapun tidak termasuk anggota pergerakan wanita dan pemuda bahagian berkenaan.

“Kami telah menandatangani surat peletakkan jawatan bagi memaklumkan kepada parti mengenai keputusan ini,” kata Abdul Jalil di pejabat bahagian itu di Lembah Pantai.

Ahmad Ismail terharu

“Kami merancang menyerahkan surat itu dengan tangan kepada jawatankuasa perhubungan negeri bila mereka bermesyuarat pada minggu ketiga April ini," katanya lagi.

Si ahmad ismail umno bukit bendera penang pc take down koh tsu koon  photo stunt 080908 sequence dang media ini juga dihadiri oleh Ahmad Ismail.

Ahmad Ismail kemudiannya melahirkan rasa terharunya atas pengorbanan Abdul Jalil yang sanggup melepaskan jawatannya itu bagi membolehkan beliau berkuasa semula.

“Saya berterima kasih atas tindakannya itu. Dia sanggup letap jawatan walaupun penggalnya tidak akan berakhir sehingga 2011,” katanya.

Mengenai hubungannya yang tegang dengan Gerakan, Ahmad Ismail berkata dia sanggup membina jambatan dengan bekas Ketua Menteri, Tan Sri Koh Tsu Koon, jika permohonan maaf dibuat kepada Umno.

Majlis Tertinggi (MT) Umno pada September 2008 memutuskan Datuk Ahmad Ismail digantung dan dilucutkan hak-haknya dalam parti selama tiga tahun.

Ia berikutan kontroversi yang dicetuskan oleh ketua Umno Bukit Bendera itu, yang didakwa membuat kenyataan yang berbaur perkauman terhadap masyarakat Cina.

Ahmad telah menimbulkan kemarahan masyarakat Cina apabila didakwa berkata bahawa kaum itu "menumpang" di negara dan meminta mereka supaya tidak menjadi seperti orang Yahudi di Amerika yang mahu menguasai ekonomi dan kuasa politik.

NONE Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Ahmad membuat kenyataan menggesa Gerakan supaya keluar dari BN dan manakala seorang penyokongnya telah bertindak mengoyak gambar pemangku presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) kemudiannya memutuskan untuk menyerahkan kepada Umno untuk menentukan tindakan terhadap Ahmad.

Bagaimanapun pada Disember tahun lalu, Majlis Tertinggi Umno mengambil keputusan untuk menarik semula penggantungan itu.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS